lördag, maj 09, 2009

Vårmiddag med gammelriesling


Vill man titta på vårblommor och pigg växtlighet så är det nu man ska ge sig ut i skogen. Styvmorsvioler och blåsippor pryder varenda klippskreva, späda nässlor finns att plocka om man vill göra nässelsoppa, och behöver man en uppdaterad referens till smaken av stensöta är det bara att dra upp en rot och tugga. Förra lördagen släpptes två intressanta moselrieslingar som pockar på en jämförelse. Vi bestämmer oss för ett par somriga rätter som kan passa till viner med restsötma. Först prosciutto och honungsmelon. Därefter en varm sallad på dinkelvete, med massor av saint-agur och lättstekta päronklyftor nedvända bland de kokta dinkelkornen (hade vi haft en bra stilton hade det varit ännu bättre). Uppslaget fick vi förra året av Vasastans Ost.


1994 Meulenhof Erdener Treppchen Riesling Auslese har en rikt gul färg. Doften är härligt vidöppen och bjuder på gott om petroleumtoner med inslag av skomakeri. Mogna fruktaromer av burkpersika, torkade aprikoser, gula äpplen, honung och mineraler. Balansen mellan syra och sötma är närmast perfekt - bättre än i nittiotvåan som släpptes härom året - och restsötman har hunnit införlivas i smaken. Det är en härlig upplevelse av mognande aromrikedom, med riktigt bra längd. Verkligen givande att dricka precis just nu - men troligen har vinet inte nått sin peak riktigt än, och det hänger säkert med ett bra tag till. Vi delade en flaska med vänner till apéritif förra lördagen och den var precis lika bra.


1995 Karl Erbes Ürziger Würzgarten Riesling Auslese** är en nyans ljusare, men ser mer simmigt ut. Doften är rätt knuten och lite knepigare att läsa. Uppenbarligen har druvorna fått en del botrytis, för rieslingkaraktären är nedtonad och istället får vi mer av mandel, bivax och honung. Mineralerna finns där, allt är rent och subtilt presenterat. Smaken är fetare och mer mjukt viskös, med högre sötma än föregående. Men syrorna lyckas ändå vara med och kappas i balansen, även om det här är ett vin med en något med satt smakprofil i och med ädelrötan. Vinet ger ett yngre intryck - vad det behöver är nog egentligen mer tid på rygg.

Billigast var alltså bäst ikväll. Tyvärr är alla flaskor från Meulenhof redan slut - svenska folket har uppenbarligen fattat grejen med ofattbart billig mogen riesling...

ps. Efter ett dygn har Erbes öppnat upp ordentligt. Doften ger mer av gula äpplen, honungsmelon och mineraler. Smaken är betydligt mer aromrik - nästan stark i sin koncentration - och fruktsyrorna mycket mer intensiva och långa. Ett rejält bättre intryck än igår. Källaren nästa...

1994 Erdener Treppchen Riesling Auslese (Weingut Meulenhof, Erden, Mosel)

1995 Ürziger Würzgarten Riesling Auslese** (Weingut Karl Erbes, Ürzig, Mosel)

6 kommentarer:

Anonym sa...

(A): Provade Meulenhof i fredags och håller med om att det är riktigt bra (hade det på känn och köpte "en korg"). Håller helt med om era intryck, men tyckte mig oxå finna en rätt rejäl dos av knäck i doften. Något som ni uppfattade?

Tack för testet av Ürziger. De flaskorna låter jag ligga ett tag till.

Finare Vinare sa...

Knäck känns bekant, det brukar ingå bland mognadstonerna. Äppelpaj brukar vi tänka på ibland, då är det karamelliserat socker med i bilden.

Ja, det är faktiskt lite synd att öppna Erbes tvåstjärniga redan. Vi väntar nog tre till fem år med att ta nästa.
Vi har förresten halva flaskan kvar, får se hur det utvecklas under de närmaste dagarna...

Holger sa...

Mycket intressant, vi gjorde en liknande jämförelse nu i vekcan. Alla halvsyskon var på besök och bägge flaskorna avnjöts till kortspel. Vi drack dom i omvänd ordning, d v s Erbes först, varpå alla halvsyskon utropade detta vin till "det godaste vita dom druckit"! Meulenhof gick ner det med, men inte under samma reservationslösa hyllningskörer. Kanske drogs jag med av Erbes-euforin som rådde, men jag gillade nog den bättre jag med; mer komplexitet och friskhet tyckte jag nog, Meulenhof kändes faktiskt lite enkel och unken i sammanhanget (dock jättegod).

Finare Vinare sa...

Hej Holger!

Vi var hyfsat säkra på att du också hade hunnit testa dessa sötnosar! Hällde just upp en skvätt Erbes. Även idag är den fortfarande så subtil och ungdomlig. En liten, ren doft med melontoner och mineraler. Riktigt elegant (och förstås jättegod), men ger av allt att döma inte sitt bästa än. Men det kan ju vara variation mellan flaskorna!

Jo, vi instämmer i att Meulenhof inte är så elegant. Men den ger generöst av allt vad den har och funkar därför så bra att dricka utomhus. Sen är det väl så att många vinmakare i Tyskland och Alsace tycker att alltför tydlig petroleum inte är något som präglar deras bästa viner...

Tomas sa...

Det låter intressant med dinkelsalladen till "ausleslarna" Har ni annat i än det du nämner. Mat till de halvtorra är ju inte helt enkelt (tycker jag). Planerar en provning med 1983 Kanzemer Altenberg Riesling Spätlese och 1986 Niersteiner Ölberg Riesling Spätlese. Har ni några tips på tilltugg. Sötman lär väl ha torkat in något. (Sedan tar vi Meulenhofen till Dinkelsalladen).

Finare Vinare sa...

Hej Tomas!
Dinklet koktes al dente (45 min), saltet i först på slutet. Sen dressade vi med fin olivolja. Bara en skvätt citron på de skalade päronklyftorna. Thomas Hoes gårdsstilton är optimalt, men en annan, inte alltför gräddig grönmögelost kan funka. Smulad i stora bitar och nedvänd så att den börjar smälta lite. Toppa med lite finstrimlad vårlök.

Olika nötter, lätt saltade, eller torkade charkutier med lagom sälta är väl alltid ett bra tilltugg till sådana här viner?

För att inte tala om wokat...