tisdag, maj 19, 2009

2005 Fèlsina Chianti Classico Riserva


Det toscanska mellanåret 2005 har inte haft det så lätt hemma hos oss - idel svaga viner, tycker vi. När vår senaste tyska leverans anlände innehöll den en kännbar besvikelse - eller snarare fyra - för vi hade självklart förväntat oss att få våra beställda nollfyror. Men Felsinas standardriserva är ändå värd ett seriöst smakprov även i ett mellanår - och priset var överkomligt, €19.50.

2005 Felsina Chianti Classico Riserva ger rejält med fällning och en varmt rubinröd, bruntonad färg i glaset. Vi möts av en utvecklad doft med menthol, cola, farin, julkryddor, ljusa plommon och röda surkörsbär, tomatpuré, örter, balsamico och läder. Goda, mineraltoner av rostigt järn kommer till efterhand. Riktigt gott att sniffa på och väldigt typiskt för sitt ursprung - vinet ger ett färdigt intryck.

Smaken är tidigt utvecklad med bra intensitet och höga, aningen vinägervassa och nästan piemontesiskt snipiga syror. Frukten känns tyvärr en aning uttorkad med en tydlig karaktär av kinesisk sötsur sås, inslag av balsamico, farin och brända örter. Men men - aromerna bättrar sig med luft och blir mer renfruktiga av vinbär och körsbär, onekligen goda i sin medelfylliga kostym, och vinet är snyggt gjort i det svåra året. Tilltalande i rollen som måltidsdryck - ett drickfärdigt och funktionellt vin som pockar på fett i maten eller grädde i såsen. Stilen är sympatisk, urbota toscansk och känns välbekant från de halvbra år vi först lärde känna på plats, 1991-1996. Trevligt och helt ok, som förbrukningsvin betraktat. (88)

ps. Varför är Vinunic/Vingruppen så sparsamma med att ta in vinerna från Fèlsina? Särskilt Rancia Riserva vore önskvärt att kunna köpa i BS - och denna standardriserva har vi väl aldrig sett till här hemma....

2005 Fèlsina Berardenga Chianti Classico Riserva (Fattoria di Fèlsina, Castelnuovo Berardenga, Siena, Toscana)

Inga kommentarer: