onsdag, maj 06, 2009

Ch9 2006: Janasse vs. Usseglio


Den sista april jämförde vi två nollsexor från Châteauneuf-du-Pape, varav en bekanting. Nu har vi äntligen hittat lite tid att knacka ner noteringarna. Det är första gången vi överhuvudtaget provar något från Domaine de la Janasse, så nyfikenheten är på topp. Hur ska Pierre Usseglios goda nollsexa stå sig i konkurrensen?

2006 Domaine Pierre Usseglio Châteauneuf-du-Pape Tradition är medelljust blårött, inte så färgintensivt som medtävlaren och har ikväll en aningen gles doft - i och för sig god i karaffen, men inte så bra som vi minns den från sist vi testade. Det kan bero på variation eller på en otacksam jämförelse. Sötsura körsbär, katrinplommon, lavendel och smått vassa stick av kirsch. De senare fortsätter att göra sig påminda i glaset, kompletterat av röda körsbärstoner, farinsocker, våt sten och rått kött. Anar vi en smula ny ekplanka - vi tror bestämt att det är så. Smaken fyller inte ut som vi minns den utan känns ikväll lite vass och parfymig (14,5%). Ljust krämiga mjölkchokladtoner hamnar på pluskontot, likaså fin rödfrukt och en trevlig känsla av garrigue. Men någon riktig harmoni uppstår inte ikväll. (90)

2006 Domaine de la Janasse Châteauneuf-du-Pape Tradition är mörkare blårött och ger i omedelbart i karaffen en djup, mättad doft av vildhallon med en del mosade björnbär, drottningsylt och tjärat läder. Den här doften är förtrollande, helt underbar - vi inser att matchen är avgjord redan i denna stund. I glaset fortsätter de djupa, krämiga skogsbärsaromerna - assisterade av sötmandel, bittermandel, skönt bonniga fattoner och en nästan naturmystisk upplevelse av garrigue, som bland friska pinjeträd på försäsongen. Dags att smaka... Mmm, här händer det grejer - vinet får in en direktträff i första sippen. Wow, vilket vin! Vi får en stor, munfyllande, sammetslen sensation med rejält tilltagen, frisk skogsbärsfrukt och enorma, mogna tanniner. En mycket diskret skvätt malört, gott om anis, saltlakrits och balanserade, fina likörtoner. Smaken kickar igång turbon med besked och aromernas vågor sköljer in i en minutlång eftersmak. De 15,5 procenten alkohol är beundransvärt snyggt inlindade i den stora helheten. Detta är formidabelt gott och givande - så lätt att förstå och avnjuta redan nu, utan längre luftning. (93)

2006 Domaine Pierre Usseglio Châteauneuf-du-Pape Tradition

2006 Domaine de la Janasse Châteauneuf-du-Pape Tradition

12 kommentarer:

Frankofilen sa...

Janasse is da shit! Lusten att korka upp första nollsexan blev just näst intill övermäktig...

Anonym sa...

Var hittar ni detta (nr 2)?

/Martin

Finare Vinare sa...

Finns i Vinalliansens restaurangsortiment, pris 360 kr. Men importören gör sannerligen inget för att dessa underbara viner ska få möta privatkunderna - bu.

Bristly har ju redan tagit hand om Domenico Clerico som också var listat hos Vinalliansen - och här är ännu en producent som skulle sitta som en smäck i Bristlys stall.

JW sa...

Kan bara hålla med i er beskrivning av Janasse (som har blivit något av favoritproducent i hushållet). Jag har provat 04, 05 och 06 av deras Tradition och håller nog 06:an som den bästa. Det skall bli spännande och prova årgång 2007 av vinet.
Köpte mina 06:or via Vivinum för några månader sedan(och om jag minns rätt låg Tradition på dryga 32 euro).
Och till Franko; bara att korka upp, inget att vänta på;)

Frankofilen sa...

frestare... men ikväll blir det rhônedruvor från en annan producent i glasen.

Finare Vinare sa...

Vi överger rhône för en stund och zoomar in på toscana 2004 ikväll. Ryggbiff med fettkappa i stekpannan...

Frankofilen sa...

Vi har också övergett Rhône ikväll ;-)

Frankofilen sa...

Vankas det månne Vigna del Sorbo hos er?

Finare Vinare sa...

Vi har numer en kvartett Vigna del Sorbo, men de vankas inte riktigt än. Ändå rätt nära mål, åtminstone det ena...

Finare Vinare sa...

Med lite backspegel och mer erfarenhet av Janasse 06 vs. 05 tror vi nog ändå mer på nollfemman på sikt. 2006 är mer givande nu, lite större och öppnare, med farintoner i en mjuk, mustig helhet. Pick em young!!

Frankofilen sa...

Hehe, har ni öppnat fler flaskor? Var nära att 2006 Janasse fick stryka med idag, men en liten förkylning gjorde att korkskruven hamnade i 2004 Haut-Carles. Lite banantoner jag inte hittade sist, känns som lång hang-time här. Och lite mer bitterhet och värme i slutet. Men jag är ju förkyld...

Finare Vinare sa...

Jodå, vi gör ett helt opretentiöst omtest av de båda Janasse ikväll. Räkna inte ut nollfemman, den vinner i längden. Klart bättre än i förra testet med klassisk fikonmarmelad plus asfalt och rejäl struktur och kraft. Vi är väldigt glada att vi köpte mer.

Hoppas att förkylningen ger med sig. Lite Rhinocort gjorde susen för bihålorna....