onsdag, maj 20, 2009

2007 Château des Monges La Clape "Les Pins"


Det är inte så ofta vi hamnar i den här sitsen, men efter en vrålchansning måste vi hänga ut illröd varningsflagg.

2007 Château des Monges La Clape "Les Pins" doftar av örter och jord plus en ung, kletigt godislik syrahfrukt med kolsyrejäst violton. Snart övertas intrycken av en djupgående och allomfattande orenlighet som med en god portion välvilja skulle kunna kallas för stall, men snarare luktar skit och kloak. Smaken ger sötlakrits och vidbrända rotfrukter innan vi helt förkastar vinet. Inte ens 50% carignan kan få oss på gott humör. Retur.

Ett tips till importören Oenoforos och systembolagets inköpsavdelning: låt specialintresserade firmor som Vinik och Wine Trade Sweden sköta det här med Languedoc. Visst händer det spännande saker nere i södern och visst finns det gott om pärlor för den som letar - men det finns också massor av stolpskott. Hur just detta slank igenom inköpsavdelningens finmaskiga nät är obegripligt. Och det kan väl knappast kosta mer än €5 på plats - borde alltså vara billigare än vad det nu är på SB. Men det spelar ju ingen roll när vinet inte är gott. Undvikes till varje pris.

ps. Förra sommaren hade vårt lokala kooperativ i Neffiès bättre viner för €3.50. Helt utan skitlukt.

2007 Château des Monges La Clape "Les Pins" (Paul de Chefdebien, Narbonne, Languedoc)

3 kommentarer:

Tommy sa...

Stod och tittade på detta i Systembolagshyllan för en halvtimme sedan men valde tack och lov att stå över. Låter ganska likt det här som jag råkade ut för nyligen.

Finare Vinare sa...

Skönt, då är kvällen räddad. Själva lämnade vi just tillbaka flaskan med hänvisning till kloakstank. Vad valde du istället?

Förresten, länken funkar inte. Vilket var "det här"?

Tommy sa...

Château Prat-Majou-Gay, ett annat Languedocvin med orenheten i främsta rummet. Det fungerade i alla fall som matlagningsvin.