söndag, maj 31, 2009

2006 Domaine Leon Barral Faugères Cuvée Jadis


Under helgen har vi fått möjligheten att testköra den kommande versionen av Barrals Cuvée Jadis - årgång 2006. Nollfemman tog ju ett helt dygn på sig att visa sitt allra bästa, så vi är rätt nyfikna på hur det ska gå den här gången. Därför valde vi att ta hyfsat löpande anteckningar om vinets utveckling. Här kommer notisblocket i stort sett rätt upp och ner.

Lördag 14.30 - Ur flaskhals och karaff doftar det enbart salmiak, lakrits och tobak, inget mer. Ur glaset får vi en knuten doft av lakrits och örter, men den lovar kraft! Salmiak pudrat uppe på toppen. Inga reduktiva drag. Inga konstiga funkiga toner. Mycket kraftfull smak med stora, pulvriga tanniner. Aromer av tobak, salmiak, röda äpplen. Impregnerar och stimulerar hela gommen. Syrorna märks mest i slutet. Ihållande längd, våg efter våg som faktiskt framkallar rysningar.

15.00 - Fina blomtoner har nu tillkommit. Violer, rosor, röda äpplen. Sablar vad fint, vi ryser av vällust. Violerna blir till fruktpastiller. Smaken är nu betydlig mer sötfruktig, nästan insmickrande. Slipdammstanniner på tungan och en frisk munkänsla. Längden lika bra som sist. Nu är vinet i stort sett "open for business" - tänk att det skulle gå så fort!

16.50 - Frukten har vuxit ut bra i doften: violtonade skogsbär, nu med tillskott av patentsökt knallpulver, krossade stenar och örter.

17.30 - Vinet är mycket utåtriktat och livligt just nu. Salmiak, mörka bär, viol, knallpulver. Mycket av röda äpplen i smaken, en del järntoner har tillkommit. Rejäla tanniner.

19.30 - Doften börjar bli återhållsam. Sötlakritsstång med viol och plötsligt är väldigt faten väldigt tydliga - rätt mycket trä och lite tobak. Nästan bedövande kraft i smaken. Rik sötfrukt, rejält med tanniner av ek. Bra längd med en rätt tydlig eldighet. Lite stickig, vass munkänsla, väldigt nervös, spretig och livlig. Frukttanninerna har lagt sig och alkoholen märks rätt mycket. Associationer till billackeringsverkstad med lack, lösningsmedel och slipdamm. Inte någon vidare kul uppvisning just nu. In i kylen, och vänta ett bra tag.

22.50 - Ser man på - charmen och harmonin är på plats igen - en fräsch doft av blommor, salmiak och tobak i bra balans. Nu får vi också en del associatoner till blodapelsiner i doft och syror. Påtagliga, strävt goda tanniner av både frukt och ek. In i kylen och god natt, lilla vin.

Söndag 17.30 - Vidöppen doft med loose fit. Avrundad frukt och en tillbakalutad, självklar känsla. Nytillkomna noter av tjära, asfalt och läder, kryddnejlika, kanel, mandel och apelsiner. Blommande äng med en solvarm komocka på avstånd. I munnen klart mer harmoniskt och smeksamt med en mjukare kryddighet och en svag aning av colatoner. Inte lika häftigt som igår, men ännu bättre och mer behagfullt.

Serveringstemperaturen har hela tiden legat runt 15 grader, som vi tycker passar bäst för detta vin. Och redan efter en halvtimme var det ju förvånansvärt spelbart! Vi hade ställt ned förväntningarna en smula efter våra smakprov av 2006 Faugères, som hade betydligt mer av brända farintoner och inte precis de livligaste av syror. Men 2006 Jadis tycker vi ligger på ungefär samma kvalitetsnivå som 2005. Dock snabbare att komma igång, och helt utan reduktivt stink eller andra konstigheter i början. Och förmodligen med ett något kortare drickfönster, alltså. Den som fallit för Jadis kan tryggt planera förnyat inköp. (92)

Flaskan var ett varuprov från Franska Kvalitetsviner. Vinet blir tillgängligt för beställning 1 juli, i sexpack med dolt BS-nummer (501367-09). - endast 2006 Valinière är aktuellt för tillfälligt släpp i september. Priset har halkat upp till 239 kr på grund av vår usla kronkurs.

ps. Akta det (nästan) osvavlade vinet i sommarvärmen! Vi lägger Barralerna i kylen.

2006 Domaine Leon Barral Faugères Cuvée Jadis (Didier Barral, Lentheric, Cabrerolles, Haut Languedoc)

9 kommentarer:

Anonym sa...

härligt att läsa! Det är alltså inte bara bönderna som plockar fram gödslet så här års? Barralls vita hamnade genast högt upp på önskelistan - jag antar att det är ett 6-pack som gäller där med? Jag avverkade min sista Jadis -05 förra helgen. Er tajming är m.a.o. fantastisk. Som vanligt måste jag väl säga!

//Martin

peblin sa...

Nästa gång ser jag fram emot realtidsbloggning. Samma stil på bloggposten, men realtidsrefererat.

Ge lite förvarning så kan vi vara fler som poppar samtidigt. Synkroniserade klockor. En helkväll med Refresh-knappen och en pava rödtjut.

Total spänning. :-)

Frankofilen sa...

Kolla gärna vad Schildknecht tyckte om Barral i WA183, uppe på siten nu. Kul! Fast han är ju för snäll mot 2005 Faugères ;-)

Finare Vinare sa...

Superkul! Och precis som Vinosapien verkar Schildknecht funnit allra störst glädje i Faugères Tradition...

Det gör inte det minst ont att vi la undan ett halvdussin Valinière 2005 ;-)

Vi återkommer till alla tre nollfemmorna vad det lider.
Ja, och nollsexorna förstås. Sen känns det förstås extra bra att nollsjuorna lovar att bli ännu bättre...

Finare Vinare sa...

För övrigt en härlig genomgång där vi blir glada att se fina prestationer från Lacroix-Vanel, Gauby, Le Casenove, l'Hortus, Mas Foulaquier och inte minst Grange des Pères. 2007 ser ju precis om väntat ut att bli lika fantastiskt som i södra rhône...

Frankofilen sa...

Grange des Pères? Var det inte ni som talade om kejsarens nya kläder... ;-)

Finare Vinare sa...

Den flaskan berättade nog mer om årgången än om producenten i allmänhet, tror du inte? Men visst fick nolltrean lite extra däng på grund av hypen kring namnet.... nåväl, vi är i alla fall väldigt nyfikna på att prova en lyckad version som 2005 eller 2007...

Anonym sa...

tjabba,

måste bara fråga, är vinerna(vingården) biodynamisk? Tänkte eftersom det är, eller varit saltå kvarn som importerar dom och saltå kvarn säljer bara produkter under krav. Man blir ju riktigt sugen att testa
/johan

Finare Vinare sa...

Jodå, Barral är inbiten biodynamiker - med praktisk och empirisk inriktning.

Klart du ska testa! Vi återkommer med test av Valinière 2006 i augusti...