onsdag, maj 27, 2009

Riesling & Co - Seminarieprovning


Tyskarna fortsätter sin framgångsrika våroffensiv. "& Co" ska tydligen uttydas som spätburgunder/pinot noir. Idag vill Steffen Schindler på Tyska Vininstitutet göra oss nordbor varse hur mycket av denna burgundiska druva Tyskland faktiskt har att komma med, och hur länge de kan hålla med lite tur. Den inledande seminarieprovningen ställer därför fram vardera tre glas av riesling och spätburgunder. En fin liten stund för dussintalet inbitna tysklandsnördar...1959 Kloster Eberbach Assmannshäuser Höllenberg Spätburgunder Cabinet (Rheingau)
2006 Weingut Jacob Duijn Altschweier Sternenberg (Baden)
2007 Binz + Bratt Pinot Noir / Cabernet Sauvignon (Pfalz)

Höllenberg stoltserar som naturrein, en gammal beteckning för "ej chaptaliserad". 1959 var en ovanligt varm årgång som gav lyckad druvmognad. Gamlingen har en ljust rödbrun färg med gulorange kant. Nosen är verkligen komplex och ger hjärnans doftcentrum en hel del att fundera på. Nötiga, knäckiga mognadstoner, animaliska drag av tjära, läder och korv. Jodlösning, ved av kärnvirke, torv, tång och hav. Slutligen en del volatila drag i den fullt utmognade frukten. Smaken bjuder på en fin ålderssötma och förvånande spänstig syra som håller en halvtimme i glaset. Alkoholen slår igenom i mesta laget, men eftersmaken är också rejält lång. Ett drag av jodlösning och en del volatila syror gör intrycket lite vasst. Ett åldrat kuriosum - otroligt intressant att få prova."Spätburgunder ist mein Leben" säger vinmakaren Jacob Duijn, ex sommelier, numera biodynamisk vinmakarare i det varma Baden. Sternenberg är ett ungt pinotvin från ett av hans bästa lägen. Doften har animaliska toner i en smarrigt reduktiv doft med våt sten, insjö och jordgubbar. Lustigt nog är det både outvecklat och utvecklat på samma gång, med en hyfsat framträdande fatkaraktär i doften. I munnen får vi en stadig och tillfredsställande frukt med fatrondör av tjära och lakrits, infattad syra och relativt potent alkohol. Det här är riktigt bra och påminner på många sätt om bourgogne, exempelvis Sauvigny-les-Beaune och Tollot-Beaut. Kostar en slant, runt 250 kr ex cellar men finns inte att köpa i Sverige.Pinot noir mixad med cabernet sauvignon hör väl inte precis till vanligheterna. När vi letar i minnet har vi nog bara mött blandningen (plus merlot) i schweiziska Vaud. Här är det 70% PN och 30% CS. Doften är fruktig med tydliga jordgubbstoner i fronten. Aningar av tjära och skogsbärssylt. Snart tillkommer en del oönskade drag av örter och grön cabernetkänsla. Godisartade, lite enkla viol- och vaniljtoner drar ner intrycken. Helhetsintrycket blir lite vimsigt i sin blandning av olika fruktkaraktärer. Vinet hade nog blivit bättre om man satsat helt på spätburgunder. Ett billigt vin, 79 kr i BS (75474, Bornicon & Salming).1959 Schloss Reinhartshausen Erbacher Herrnberg Riesling Spätlese Cabinet (Rheingau)
1988 Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese (Mosel)
2007 Reinholdt Haart Piesporter Goldtröpfchen Spätlese Erste Lage (Mosel)

Herrnberg är ett läge som inte längre existerar eftersom det slagits ihop med andra vingårdar i Erbach. Färgen är rikt guldgul och doften ger fantastiska, gräddiga mognadstoner av fat, vanilj, honung, avvägd petroleum och firne samt torkad frukt som aprikos och persika. En lite rostad känsla omger det här vinet och den går också igen i smaken. Det blir är en harmonisk, balanserad, skön drickupplevelse - helt utan bitterhet, där frukten fortfande är förvånansvärt rik, med mjukt utmognad syra och avrundande gräddkola. Tidens oxidation har varit snäll mot det här vinet - förmodligen vaccinerat genom långsam kontakt med luft i faten. Visst är det i utförsbacken, men långt ifrån avlidet än. Superkul att få testa.Molitors Sonnenuhr är ljust i färgen och har en svårare, väldigt säregen doft med starka inslag av kattlåda, petroleum och bränt gummi. Vinet är slankt och fjäderlätt för att vara en auslese, nästan snustorrt med mer fokus på mineraler än på frukt, där det slutliga intrycket dras ner av lite snåla ålderssyror.Piesporter Goldtröpfchen är en formidabel succé för Weingut Haart. Doften är fantastiskt ungcharmig med mogna vindruvor, passionsfrukt, päron och blomtoner. Rejält med sötma för en spätlese, nästan halvsöt i dag, men fint avbalanserad med suveräna syror och en ljuvlig fräschör. Superläcker och helklassisk mosel att dricka redan i sommar till jordgubbarna - eller ännu hellre om tio år, när sötman gått in i vinet. Origo importerar, vinet finns att beställa med dolt nummer 501162, för 239 spänn.

3 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Kul läsning!

Duijn har jag följt en del och bland annat köpt ett par gånger i Berlin på KaDeWe.

Senast, då jag och hustrun numera, förlovade oss i just Berlin drack vi ett glas Pinot Noir SD som var högsta klass, inte olik en nordlig Bourgogne.


/Niklas J

Anonym sa...

Hej,

Kul att ni provat Weingut Duijn - vi köpte en låda av Duijn Spätburgunder Baden SD 2003 dvs Duijn's prestigevin - kostade € 32.00 + € 1.00 frakt sommaren 2005.
Ser idag att årgång 2006 av SD kostar €47.00!
En annan väldigt bra producent av Spätburgunder i Baden är Weingut Huber deras Spätburgunder Trocken R och även Alte Reben är båda väldigt bra!

Instämmer att vinerna liknar producenter som Tollot Beaut - och vi har blindprovat Huber R 2002 mot La Pousse d´OrVolnay Premier cru Clos des 60 Ouvrees 2002 med förbluffande resultat!

Klart att dessa prestigeviner från Tysklands bästa producenter i Baden inte är billiga - men de levererar verkligen bättre än alla förväntningar.

Vi drack Huber första gånger på Restaurang Residence i Essen där vinkyparen rent fräckt frågade om vi provat Tysk Pinot Noir av bästa kvalité! Vi var helt klart imponerade.

Huber (2002 och 2004) och Duijn (2003) har vi köpt båda från C&D Wein i Köln och även direkt från Huber (2001)!

/Johan S

Finare Vinare sa...

Flera spätburgunder stod på borden idag. De som lämnade allra mest sympatiskt intryck var faktiskt Shelter Winery i Baden( Hans-Bert Espe) som gjorde en fullständigt fjäskbefriad, kompromisslöst elegant och stram måltidspinot. Den bästa av dem skulle vi hemskt gärna dricka fler av och lagra ett tag. Ja, den enklare också för 149 pix.

Rapport kommer...