söndag, maj 24, 2009

2007 Soalheiro Alvarinho Primeiras Vinhas


Sablar vad gott det smakar i solen, en försommardag som den här. Riktigt hög klass. Och gästerna kommer om fem minuter...2007 Soalheiro Alvarinho Primeiras Vinhas (António Esteves Ferreira, Vinho Verde)

11 kommentarer:

Anonym sa...

Funkar detta bra till kräftan som kommer inom kort tro?

P.

Finare Vinare sa...

P. - vi tar helst primeiras vinhas till apéritif - ungefär som en torr högklassig riesling eller sauvignon blanc.

Svårt det där med svenska kräftor och vitt vin. Ingen idé att korka upp något märkvärdigt, som vi ser det.
Enklare tysk riesling med en liten restsötma har dock funkat förr.

Mats L sa...

Kul att det håller att dricka också, och inte bara prova...

Får kanske bli någon sådan till "snakkevin" på Falsterbonäset.

Finare Vinare sa...

Man får i och för sig rätt mycket riesling för 242 spänn. Men detta är så pass originellt, finessrikt och högklassigt att det motiverar till inköp. Mer så än den enklare varianten, som borde vara billigare för att bli riktigt köpvärd...

Mats, den lär sitta perfekt ute på näset i sommar...

Nick Shay sa...

Testade, på er inrådan, lillebrossan till detta vin förra veckan. Inte alls dumt. Men jämförelsen med Riesling tycker jag delvis är missvisande. Visst, liknande toner av stålig mineral, persika och citrusskal. Men till skillnad från Riesling så hände det inte så mycket med druvan efter det att korken flugit upp. Visst, vinet blev något mindre knutet under de två timmarna. Men inte de där underbara doft- och smakresorna som en bra Riesling kan göra. Bästa referenspunkten skulle jag istället säga är Torrontés från det argentinska distriktet Cafayate. Också bra, friska, aromatiska viner (låt vara att Torrontés är mer kryddig, som ett äktenskap mellan Alvarinho och Gewürztraminer) – fast med begränsad utvecklingspotential i glas och genom lagring. Finns fantastiska småproducenter som letar kalla växtlägen högt upp i Anderna för att hålla uppe kvaliteten och nere alkoholen. Inga av dessa når vad jag vet Sverige, eller Systembolaget. Yacochyua är sådan producent (här vet jag att det egentligen är obligatoriskt att drämma till med en stor Michel Rolland-diss, Mondo-style!, men det finns det ingen anledning till. Dels så tror jag inte att det i ett ”nytt” vinland som Argentina finns någon ursprungsstil att bevara, dels så gör Rolland ett fantastiskt vin tillsammans med Yacochyana).

Snakkevin? Falsterbonäset? Här är det svårt att hålla tillbaka. Med fyra år på Hansakompagniets SB-butik och ett par somrar på Skanörs Systembolag i CV:t känner jag mig trygg i att fälla nedanstående omdöme: sett till den genomsnittliga inkomsten på Falsterbonäset (om vi förväntar oss att ekonomiskt välstånd skall korrelera med god vinsmak) har populationen där nere sämst vinsmak i hela Sverige. Många liter ekad, usel, Chardonnay har lämnat dessa händer!

Finare Vinare sa...

Nick, nu har vi druckit/smakat den vanliga Soalheiron ett halvdussin gånger (mest av 06an) - och Primeiras för tredje gången - så de börjar kännas bekanta. Instämmer i att det är en bra bit till ung riesling inte minst när det gäller livlighet i syrorna. Kanske på sitt sätt närmare till riktigt bra sauvignon blanc med kombinationen av mogna och gröna toner.

Torrontés har vi noll erfarenhet så det är intressant att höra vad du säger.

Exakt, sydvästra skåne har en fasansfull vinsmak bestående av grillvänligt rökiga sydafrikaner och överekade italienare. De verkar gilla rejält med ek, precis som du säger. Och de intressanta nysläppen står och samlar damm på Hansa...

Det finns alltså vissa chanser att du har överräckt överekad chardonnay även till oss - sommaren 2006 köpte vi nämligen en Gallo Laguna Ranch Vineyard. Ett mycket ovanligt köp för att vara oss.

http://vinare.blogspot.com/2006/07/2003-laguna-ranch-chardonnay.html

Butiken är numera nerlagd, vi saknar den. Det var så praktiskt att åka dit och beställa av den hjälpsamme Rune. Månget gott vin har hämtats ut vid hans disk. När jobbade du där?

Nick Shay sa...

Sista sommaren var 1999. Efter att – just Rune faktiskt – uppmanat mig att inte resonera med kunderna kring vad som passade till olika maträtter utan att föreslå Glen Ellen till allt som inte var rött kött så bad jag om att förflyttas till lagret istället. Butiken är stängd, men upprätthåller numera samma usla sortiment i Höllviken. Även under den gode Runes överseende. Bilden av Systembolagets "kompetens" om vin är den mest felaktiga av alla svenska myter (fullt i klass med kåtheten och den påstådda solidariteten). Ingen vinintresserad person arbetar på allvar kvar på Systembolaget för 90 kronor timman. Men den diskussionen kan vi spara till annat tillfälle.

Finare Vinare sa...

När, vi skulle inte heller velat jobba där. Och inte med Rune som chef heller;-) Men praktiskt var det onekligen. Var man snäll så fick man bra service. Även om det inte gick så fort alla gånger...

Ahh, Glen Ellen till allt som inte är rött kött. Nu snackar vi vinintresse på allvar...

MMM sa...

Något fullständigt annat:

Jag när en idé om att arrangera en simultan blindprovning i bloggvärlden. Jag skulle då skicka iväg c:a 20 cl vin från (låt säga) fyra olika flaskor till fyra olika bloggare. Sen skulle vi kunna ha ett litet tävlingsmoment om vem som är bäst på att pricka rätt område, druva, årgång etc (förutom själva diskussionen om de olika vinernas karaktäristika och kvalitet).

Helt utan kostnad. Skulle ni vara intresserade? Faller det väl ut kanske man kan expandera det till alla bloggare som är intresserade - och få en årlig "blogg-open" i blindprovning.

Finare Vinare sa...

Haha, vilket djävulskt test. Det blir förstås en massa tillsatser av brettanomyces och annat kemilabbande du bjuder på? Och till slut får man stå där med brallorna nere...

Men men, vi är inte rädda för att gissa fel, det hände tre gånger på 2b-provet. Lyckligtvis gick det bättre med teorin, fick vi just reda på i en passning av The Wall. Det ÄR kul för lilla egot att bli Sverige-etta - hur insnöat och fåfängt det än kan tyckas...

MMM sa...

Tänkte att det skulle kunna passa er... På heder och samvete - inga preparerade viner!

Jag skall kontakta några av de andra bloggarna som jag har mest kontakt med - så får vi se om det blir något. Känns som en kul idé, med ett litet prestigefyllt inslag!