lördag, maj 30, 2009

2007 Domaine Leon Barral VdP Blanc


Dags för splitter ny årgång av Barrals vita. Vinet är gjort av 80% terret (blanc och gris), 10% viognier och 10% roussanne, som vuxit i branta sluttningar av järnrik skifferjord. Stockarnas ålder är 90 år och skördeuttaget låg på 30 hektoliter per hektar. Skörden varade från september ända fram till slutet av oktober. Musten fick ha kontakt med skalen under ett knappt dygn. Vinet genomgick sin malo och mognade under ett år i använda barriques. Svaveldioxid användes varken under tillverkningsprocessen eller i buteljeringen. Vi testade vinet från fat förra sommaren, då det var så busungt att det var svårt att förstå mycket mer än att det var fullmatat och doftade honung och öljäst.

2007 Domaine Leon Barral VdP Blanc har en superfräsch doft där vi först noterar rökiga mineraler och blomtoner som av vit syren och liljekonvalj. Frukten har en imponerande mognad och doftar av honung, aprikoser och apelsinmarmelad. Aningar av fyllig, öljästig malt och humle kan anas innan vi får ännu mer citrus av bergamotte - alltså earl grey-te. Mot slutet kan man också hitta en smula anis eller pastis. Totalt sett ett kanonbra och intressant intryck utan den äppeloxiderade karaktär som funnits i tidigare årgångar.

I munnen är det här ett stort, lent och mycket smakrikt vin. Aromer av honung och marmelad återkommer - men ändå är vinet fullständigt torrt. Mest imponerande är hur Didier lyckats med att behålla spänsten och fräschören trots den höga mognaden. Syrorna är visserligen ganska mjuka - men vinet är ändå framförallt friskt, med en stenig känsla. Vi gläds åt gott motstånd och en riktigt bra struktur med märkbara tanniner. Det är i avslutningen vinet excellerar med stor mineralkraft och rejäl längd bak i gommen.

Med tanke på livliga diskussioner kring avsaknaden av svavel - om oxidationstoner, jästfällning i flaskan, grumlighet och sprits - är det roligt att notera vilket rent, klart och stabilt intryck vinet ger i denna årgång. Här får vi utan tvekan den hittills bästa och mest "normala" versionen av detta extremt intressanta och våghalsiga vin. Oj, så gott det smakar just nu! Men ta inga risker utan drick det så fort ni får tag i det, eller förvara det i kyl eller källare. Vi råder också importören att vara extremt noggrann med temperaturhållningen i hela kedjan kring transport och förvaring. (91)

Denna flaska gavs som ett varuprov från Franska Kvalitetsviner. Priset kommer att vara 209 kr, med dolt nummer i BS (501377-09). Vinet kommer att finnas för leverans från 1 juli. Dracks först som apéritif till grissini med prosciutto, därefter till en egen variant av caesarsallad med grillad kyckling.

2007 Leon Barral Blanc, Vin de Pays de l'Herault (Domaine Leon Barral, Lenthéric, Cabrerolles, Faugères, Haut Languedoc)

1 kommentar:

Harald sa...

Privatimport, slutet av juni. Det betyder att Systemet kommer leverera lagom till att höstlöven faller månne?