torsdag, maj 07, 2009

2004 Domaine La Barroche Réserve


En varm junikväll 2008 satt vi under platanen i Neffiès med resterna av grillade entrecôter och en nyss avslutad flaska 2004 Barroche Pure. Den hade förstås vunnit sällskapets odelade bifall, men tyvärr hade vi inte mer att ge. Då beslöt vi att skicka fram 2004 Barroche Réserve. Vinet skämdes verkligen inte för sig, även om vi ursäktade oss för att ha hällt dem i fel ordning. Ikväll ska vi se hur mycket x-faktorn kan betyda för upplevelsen...

2004 Domaine La Barroche Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réserve har en ljusare varmröd färg som vi hade kallat mörkare om vinet kommit från Côte d'Or. Efter en halvtimme i karaffen möts vi av en bourgognelikt elegant och nyanserad doft med viss utveckling mot multnande undervegetation, spiskryddor, örtiga lakritstoner (stensöta) och ylliga, vått grusiga mineraltoner. Jordgubbar och söta röda körsbär är de dominerande fruktintrycken, plus några vassa parfymtoner som inte vill vädras ut.

I munnen får vi en sötfruktig smak, ungefär som en måttligt spädd saft på hallon och jordgubbe. Fruktkoncentrationen är medelgod, knappast kraftfull, men aromrik och elegant med sin känsla av mineraler och stensöta. Eftersom vinets kropp är relativt lätt för detta hus avslöjas ett vasst stick av parfym och en känsla av alkohol i eftersmaken när vinet är för varmt (14,5%). Tricket är att servera vid en läskande sval temperatur. Då trillar bitarna på plats - vi kan lägga undan invändningarna och vinet blir njutbart på ungefär samma sätt som en eldig bourgogne. Gott och lämpligt att dricka inom de närmaste åren - man kan förstås locka fram mer utveckling - men eftersom balansgången är så pass hårfin kan betyget inte bli högre än (88).

ps. Släpptes i lördags - det finns en del flaskor kvar.

2004 Domaine La Barroche Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réserve (Julien & Christian Barrot, Châteauneuf-du-Pape, Vaucluse)

1 kommentar:

Micke sa...

Håller med - jag provade den i måndags och den motsvarade inte riktigt förväntningarna. Helt ok men saknar lite av allt.