tisdag, maj 05, 2009

2005 Domaine Sainte Croix Celèstra


Det andra vinet vi testar från Domaine Sainte Croix heter Celèstra. Tillsammans med Carignan som vi skrev om i februari rör det sig om etiketter som gården framställer om och när naturen och årgången varit särskilt gynnsamma. Druvblandningen är 48% grenache från gamla stockar, 32% carignan från gamla stockar och 20% syrah. Jordmånen är intressant eftersom den till stor del är vulkanisk. För övrigt handlar det om en förtroendeingivande mix av skiffer, ren kalksten och kvartshaltig sand. Skördeuttaget är lågt, bara 20 hl/ha. Alla druvor avstjälkades och jäste med daglig pigeage. Därefter följde en för området ovanligt lång urlakning om 35-40 dagar. Som vanligt på denna egendom använder man en del ekfat. 45% av vinet mognade på jästresterna i två- till fyraåriga ekfat och resten på tank i drygt ett och ett halvt år.

Direkt när vi sniffade på 2005 Celèstra AOC Corbières i fredags slogs vi av hur intressant och personlig den här doften är, och hur roligt det skulle bli att dricka vinet på hemmaplan. Här finns en lite udda men väldigt angenäm ton av vinbärsblad, krusbärsbuske, ja rentav kattkiss - men helt utan gröna eller omogna drag om man kan föreställa sig det, och konstigt nog utan att kattlådan är ens det allra minsta frånstötande! Vi har faktiskt aldrig mött dess like - och frukten är så skinande vacker med eleganta noter av slånbär, nypon, björnbär, vildhallon och fikon, assisterat av fina fatkryddor och mandelmassa. I munnen får vi solmogna, lyckliggörande aromer från det excellenta året 2005, med sammetslena tanniner, perfekt avvägd stramhet, behagligt läskande syror och uppfriskande mineraltoner.

Förutom mer givna matmatchningar pekar gården på att grenachekomponenten gör sig bra med mörk choklad, och det kan vi absolut förstå! Så vi plockar fram varsin bit Lindt med 70% kakao. Och visst är det gott - men frågan är om inte det här vinet gör sig allra bäst att njuta på egen hand. (91)

Finns att beställa från Vinik (nik@vinik.se) och kostar 245 kr.

2005 Domaine Sainte Croix Celèstra AOC Corbières (Jon and Elizabeth Bowen, Fraisse des Corbières, Languedoc)

7 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Har du några rosétips inför sommaren. Jag minns bara att Carmen och Errazuriz är otäcka, men det måste ju finnas några som är goda?

Tror fröken Dill

Finare Vinare sa...

Hej Dillen,
urtypen för rosévin kommer från AOC Côtes-de-Provence! Och kanske särskilt det som kallas "Bordure Maritime". Problemet är bara att det inte finns något urval av dem i Sverige...

Men Guigals 2007 Côtes-du-Rhône Rosé (99kr) ska prövas i sommar - liksom alla andra somrar - den saken är klar. Från Guigal finns även en Tavel med mer ambitiös prislapp (179 kr). 2008 Tavel Bargelière (119 kr) visade sig ju vara fin i förrgår, så den kvalar in. Bland de billigaste var Puycheric (59 kr) fullt drickbar förra året.

Men ingen av de här vinerna har den rätta ljusa provençalska färgen, blekt laxrosa med en färgnyans åt persikohållet. Vi lovar att återkomma i ämnet rosé!

Finare Vinare sa...

En snabb sökning ger detta vin som motsvarar våra kriterier ovan: ursprunget runt Presqu'Ile de Saint-Tropez, inslaget av cinsault, blockerad malolaktisk jäsning, 13,5% alkohol, senaste årgången 2008 och priset 99 spänn (nr 74712 i BS). Det räcker för att kvala till sommarens rosétest!

http://www.wardwines.se/files/userfiles/50_2008_chateau_riotor_rose.pdf

Ytterligare ett vin som stämmer med vår profilbeskrivning är Château l'Arnaude Cuvée Therese som just lanserats i BS för 115 kr (nr 75785) Hela 60% cinsault, årgång 2008. Ska provas!

http://www.enjoywine.se/sortiment/Produkt.aspx?id=305

Heja Ward Wines och Enjoy som tagit det här problemet på allvar.

Finare Vinare sa...

Vill man ha lite celebrity-faktor, gör som Brad och Angelina och tjacka in på 2007 Château Miraval Pink Floyd (nr 75785, 115 kr). Vinet är klart billigare än att hyra hela egendomen i tre år.

Cinsault vieilles vignes och grenache gör att även detta vin kvalar till vårt test...

Birk sa...

Intressatn beskrivning av Croix. kan tips om rosésancerre majnyhet, fräsch med mineral och laxrosa färg:
Sancerre Les Belles Vignes 2008 (nr 95138) 119 kr

Fröken Dill sa...

Tck för vintips!

Och det var ju just i Provence jag fick upp ögonen för att rosévin kan vara något annat än något otäckt sötsliskigt, saftlikt.

Hälsar dillen

Red Scream sa...

Rosé med humor!

http://www.brander.com/wines.html#pink

;-)