fredag, maj 29, 2009

2007 Franz Hirtzberger Singerriedel Riesling Smaragd


Egentligen hade vi bestämt oss för att vara disciplinerade och vänta lite. Men ung toppriesling är ofta förödande gott - när den allra yngsta jästigheten gett med sig - och sommaren är ju här, därmed ett visst mått av galenskap. Nyfikenheten tar över, som så ofta förr. Så vi avslutar jobbet tidigt och gör i ordning en tallrik snittar med pålägg av kallrökt lax och citron. Eftersom vi smakat i smyg på vinet en dag i förväg så har vi redan koll på att den matchningen kommer bli lyckad.

2007 Franz Hirtzberger Spitzer Singerriedel Riesling Smaragd har en ganska rikt gul färg. Doften öppnar med en fint avvägd honungston som via en skål mogna aprikoser landar i en uttalad karaktär av koncentrerad citronolja eller lemon zest. Kombinationen honung-citron känns igen från 2006 Spitzer Honivogl Grüner Veltliner som vi drack tidigt i våras i Rotsunda.
En nypa exotiska kryddor från andra världsdelar möter typiskt österrikisk pinje- eller tallbarrsliknande örtighet. En tydlig känsla av krossad sten finns mitt i inne i det fruktiga, och på toppen av alltihop svävar några vita blomtoner omkring.

I munnen är vinet nästan chockerande starkt och omtumlande! Här handlar det om en smak lika tät som ett kassaskåp, med enorm koncentration och totalt fokuserad kraft. Hög syra, hög alkohol, hög mineralitet, massor av extrakt. Vinet förenar rabarberns enorma syror med citrusens och fläderns styrka, vräker ner alltihop i en stenkross - och ut ur maskinen kommer en långlång, kryddvarm eftersmak (14%). Allt är i perfekt balans och redan helt begripligt. Detta måste vara den mest kraftfulla riesling vi någonsin druckit.

Jämförelsen med en atlet är ofrånkomlig. De hårt spända senorna, de effektiva musklerna, en kropp tränad till yttersta perfektion. Ibland associeras det till anabola steroider när det kommer till kraftfulla viner, men några piller verkar inte ha nyttjats av denne österrikare - snarare rör det sig om ren och skär naturkraft, eftersom proportionerna är så väl avvägda.

Nå, hur häftig denna högpresterande personlighet än är, så vill vi bestämt inte flytta ihop. Ett glas är ett äventyr och räcker långt, men man är också rätt nöjd så - även om det ska poängteras att vinet inte känns det minsta tungt. Summa summarum: en fantastisk upplevelse och ett imponerande mästarprov, dock inte bulls eye på våra rieslingpreferenser. (94)

2007 Spitzer Singerriedel Riesling Smaragd (Franz Hirtzberger, Wachau)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Pedofili!

Finare Vinare sa...

Mouahahaha!

Dennis sa...

Stod länge och funderade på om jag skulle plocka en riesling fr Knoll eller Rudi Pichler men jag sansade mig och plockade en enklare Domäne Wachau Terassen Federspiel 07 ist. Och så kommer man hem och ser det här.. Jag känner mig inte belönad för min disciplin.

Finare Vinare sa...

Finns 2007 Domäne Wachau Terrassen Federspiel ute i någon butik? Det är nog ett trevligt vin, vi har inte testat men lär väl snart få reda på vad du tyckte...

Vinosapien sa...

Vi testade 06 för ett drygt år sedan och konstaterade att ung Hirtzberger inte var vår grej. Precis som ni säger, otroligt imponerande och kraftfullt men...

Man brukar ju ibland snacka baby-hull, men vet inte riktigt vad man ska dra till med här...

Köpte dock in ett par 06:or för framtida smakprov. Tror att vissa saker lugnar ner sig med åren.

På tal om Riesling...en Schoenenbourg 2000 från Mittnacht-Klack ska avtäckas om ett par timmar.

Rhône-rapport på väg...

Finare Vinare sa...

Nej, det verkligen inget överflödsfett på det här muskelpaketet. Som sagt, vinet rundas väl av med tiden, men 14% är i mesta laget när det gäller riesling, tycker vi. Även om procenten är perfekt balanserade mot resten, som här.

Ska bli kul att höra om både Schoenenbourg och besöket i rhône!

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Har "samlat" på vinerna från Hirtzberger sedan mitt första besök i Wachau för 13 år sedan, och har dessutom provat en del äldre viner. som väntat finns det god utvecklingspotential, och jag tycker själv att fönstret 5-10 år från årgången är det läckraste. Såklart är vinet monumentalt gott redan som ungt, och det är svårt att hålla fingrarna borta.
Alkoholhalten ligger oftast kring 14.5 procent, men så har vinet en syra kring 8-9 gram per liter, och ett torrextrakt kring 32-35 gram per liter - fullt jämförbart med en amarone eller ett portvin.
Jag rekommenderar servering vid cirka 10 grader för elegans, och 14 grader för påkörning i alla sinnen.
I just love!

Passa föresten på att köpa 2007 Riesling Smaragd Wachtum Bodenstein från Prager i Wachau ... ett alldeles enastående vin som i regel bara slås av det extremt sällsynta toppvinet Riesling Unendlich från FX Pichler.
Vinet från Prager står märkligt nog kvar på hyllan på Regeringsgatan 44 - tillsammans med en bunt andra skatter från det förlovade landet Österrike.

Ibland springer folk för lite benen efter sig.

Finare Vinare sa...

Även om man inte planerar flytta ihop med Hirtzberger är det ju väldigt spännande att ha vinet på lut när det angivna mognadsfönstret börjar infinna sig. Tack för tipset om Prager, Michel. Det ska fan till att ha koll på alla småsläpp nuförtiden...

En anställd som skötte den logistiska ruljangsen vore bra, så att man kunde luta sig tillbaka och bara njuta
;-)