fredag, maj 15, 2009

Grosser Ring VDP Mosel-Saar-Ruwer


Grosser Ring är en regional sammanslutning av 31 producenter i Mosel, Saar och Ruwer som också är medlemmar i den lands-omfattande tyska eliten VDP - Verband Deutsche Prädikatsweingüter. Tysk-Svenska Handelskammaren bullar upp med den årliga provningen av Grosser Ring. Tjugo av de berömda producenterna är representerade med varsina fem viner. Under tre intensiva timmar hann vi prova igenom tolv av producenterna, alltså drygt sextio viner totalt.

Allt gick väl ungefär enligt ritningarna tills vi precis på slutet hittade ett bord med viner från Van Volxem. Ingen var där just då, så vi började prova själva. Och rackarns vilka viner! Finns det några fördomar om restsöta moselviner så motsvarades de inte av dessa flaskor. Strukturerade, fullvuxna, utjästa och terroirdrivna. En stor MacBookPro visade ett bildspel av fantastiska vingårdar i de allra brantaste av skifferlägen, med en vingårdsarbetare som såg bekant ut - förmodligen från ett gammalt Livets Goda-reportage. Snart dök han upp, en atletisk herkules på bortåt 210 cm. Han såg ut att kunna göra tre personers arbete på egen hand och babblade maniskt om superlåga skördeuttag och ambitiösa omplanteringar i vingårdarna. Vi insåg snart att vi hade en vinnarskalle framför oss, helt besatt...


Van Volxem ligger i Wiltingen, Saar och den ståtliga egendomen ägdes fordom av jesuitorden i Luxemburg. Vingårdarna, med toppnamn som Scharzhofberger, Wiltinger Gottesfuss, Kanzemer Altenberg och Waverner Goldberg, var de brantaste i hela området och rankades som de bästa i den preussiska klassifikationen 1868. Viner härifrån betalades som yppersta bordeaux och köptes av de rika husen i Europa. Roman Niewodniczanski är arvtagare till en furstlig förmögenhet (från bryggeriet Bitburger med mineralvattenproducenten Gerolsteiner) och har plöjt ner pengarna i sin vision om att återskapa egendomens forna glans. Nu har han varit igång i precis tio år och det intressanta är att han försöker återskapa en stil som man tror att vinerna hade innan restsötma blev på modet under 1900-talet. Och som sagt, vilka viner! Folk (varav flera importörer) flockades som flugor framför bordet när ordet spred sig om vad han hade att servera. Typiskt handlade det om fullt utjästa viner med låga restsockerhalter, stor mineralitet och en genomgående ton av grapefrukt. Summa summarum: topplägen och tonvis av hårt arbete. Resultat: fantastiska måltidsviner, fortfarande helt överkomliga i pris.


FORSTMEISTER GELTZ-ZILLIKEN (Hans-Joachim Zilliken, Saarburg, Saar)

2008 Zilliken Riesling Trocken
2008 Saarburger Rausch Kabinett Trocken
2008 Riesling "Butterfly"
2008 Saarburger Rausch Kabinett
2008 Saarburger Rausch Spätlese

Det som lockade omedelbart vi anlände var en återtitt på de friska, eleganta vinerna från Hanno Zilliken. Eftersom vi hängt på låset hann vi med en kortare pratstund med denne genomsympatiske gentleman och hans dotter medan flaskorna öppnades. Han berättade bland annat om jordmånen ovanför Saarburg som är en blandning av skiffer och vulkanisk diabas. Om sin syn på korkfrågan, där naturkorkar av högsta kvalitet även i fortsättningen gäller för lagringsvinerna, medan stelvin-skruvkapsylen nu är standard på de viner som är ämnade för tidig konsumtion. Därnäst fick vi höra om de tre metoderna för att uppnå en den perfekt balanserade restsötman. Den första är att helt enkelt avstanna jäsningen vid rätt tidpunkt med hjälp av vinterkyla och svavel. Den andra är assemblage av olika viner som stannat vid olika restsockerhalter. Den tredje är den typiska süssreserve där man sparat söt, ojäst druvmust från samma vingård som tillsätts efter att jäsningen är avslutad.

2008 Riesling Trocken har gårdens typiska vita blommor och gröna äpplen med skaltoner. Ett syradrivet, slankt vin med återhållsam frukt, bra mineralitet och en läskande, grön känsla. Alkoholen ligger på 10-11% 2008 Kabinett trocken är en assemblage i fruktigare, avrundad stil där alkoholen jäst upp till 11,5%. 2008 Butterfly är ett balanserat vin med drag av båda de föregående. Aromerna liknar ettan men vinet fyller ut bättre i munnen. 16,5 gram restsocker i väldigt fin balans. Ypperlig balans finner vi också 2008 Rausch Kabinett som har en riktigt saftig frukt och hög mineralkänsla. 60 gram restsocker är fint inbäddade i helheten. 8 gram syra ger pH3. 2008 Rausch Spätlese har en restsötma på 80 gram som fortfarande inte tar över eftersom syran nu också är högre 8,5-9 gram. Mer av solmogna citrustoner, en liten marmeladton och ännu mer av mineraler. Vi är generellt väldigt förtjusta den friska, mineraldominerade stilen på gårdens viner, och man har lyckats utmärkt med 2008 som i värsta fall kan ge lite snåla syror.


FRITZ HAAG (Oliver Haag, Brauneberg, Mosel)

2008 Brauneberger Juffer Trocken
2008 Fritz Haag
2008 Brauneberger Kabinett
2008 Brauneberger Juffer Sonnenuhr Spätlese
2008 Brauneberger Juffer Sonnenuhr Auslese

Även Oliver Haag excellererar med alla sina viner i årgång 2008. 2008 Brauneberger Juffer Trocken har en fin doft av vit persika och gula äpplen med massor av mineraltoner. Smaken är helt utjäst, stramt elegant och nästan salt i sin mineralitet. Vinet håller 12% och bör vara ett ypperligt matvin. 2008 Fritz Haag är fruktigare åt det grönäppliga hållet med någon restsötma. 11% alkohol och ett lättsamt vin för apéritif och lätta sallader. Med 2008 Brauneberger Kabinett är vi mitt i den klassiska moselstilen med 8% alkohol och en restsötma på över 50 gram. Rökiga, animaliska mineraltoner och en härlig balans mellan syra och sötma ger en fjäderlätt och helt fräsch känsla i munnen. Ett av dagens stora plustecken. 2008 Juffer Sonnenuhr Spätlese fortsätter på samma tema men höjer insatserna. Eleganta aromer av gråpäron och persika möter superläckra mineraler. Balansen mellan syra och sötma är helt oklanderlig trots att vi är uppe i 70 gram socker. Fin sprits och läskande mineralkänsla. Det bästa av dessa fem utmärkta viner, i vår smak. Dubbla plustecken! Även 2008 Juffer Sonnenuhr Auslese har aromer av mogna gråpäron. Syrorna är mer inbäddade i den mogna, lite fetare frukten.JOH.JOS. PRÜM (Dr. Manfred Prüm, Bernkastel-Wehlen, Mosel)

2007 Bernkasteler Badstube Kabinett
2004 Wehlener Sonnenuhr Spätlese
2003 Wehlener Sonnenuhr Spätlese
2007 Wehlener Sonnenuhr Spätlese
2005 Wehlener Sonnenuhr Auslese Goldkapsel

Läsaren vet möjligen redan att den här firman är en av våra absoluta favoriter i Mosel. Det är alltid ett äventyr att stoppa näsan i ett glas härifrån. 2007 Badstube Kabinett har en intressant doft med både extremt lockande och lite frånstötande drag, precis som det ska vara. Nässlor, krusbär, kattlåda, jästiga och reduktiva toner, ja varför inte rentav svavel - de lär ju svavla rätt ordentligt. Smaken är mycket fräsch och välbalanserad med massor av äpplen, päron, vit persika och läskande mineraler. 2004 Sonnenuhr Spätlese är mycket intressant i sin utveckling, egensinnigheten från föregående vin finns där och byggs ut med toner av bränd gummi och plast - fast på ett gott sätt förstås. Underbar balans i smaken med aromer av persika och inslag av frisk tropisk frukt som mango och passionsfrukt. 2003 Sonnenuhr Spätlese är enormt generös från det varma året och bjuder på en hel korg av tropisk frukt. Syrorna tycks väl låga i början men vaknar till liv i den goda eftersmaken. 2007 Sonnenuhr Spätlese är spännande, örtig och animalisk med toner av reduktion och gummi. Likaså en härlig passionsfrukt - den mognaste av rieslingaromer. 2005 Sonnenuhr Goldkapsel har en lite knuten, hustypisk nos med drag av honung och supermogen passionsfrukt. Smaken är enormt stor, harmonisk och lång. Den söta, supermättade stilen är väl inte riktigt vår grej, men med rätt lagring är det här förstås en gigant i vardande.REINHOLD HAART (Theo Haart, Piesport, Mosel)

2008 Piesporter Grafenberg Kabinett
2008 Piesporter Goldtröpfchen Kabinett (Erste Lage)
2008 Piesporter Goldtröpfchen Spätlese (Erste Lage)
2008 Piesporter Goldtröpfchen Auslese (Erste Lage)
2004 Piesporter Goldtröpfchen Spätlese (Erste Lage)

Även Haart har lyckats bra i 2008. Det är väldigt trevliga viner man visar upp, och vi har firman i gott minne sedan tidigare. 2008 Grafenberg Kabinett har en rökig, kryddig mineralton och aromatisk frukt med toner av färska päron. Fin sprits, frisk och god smak. 2008 Goldtröpfchen Kabinett har en blommig, aromatisk doft ned mycket bra syra och rätt hög sötma (50-55 gram) som är väl infattad i helheten. 2008 Goldtröpfchen Spätlese doftar av mogen persika och honung. Med 70 gram restsocker hänger syrorna med uppåt utan minsta problem. 2008 Goldtröpfchen Auslese har flintrökiga, kryddiga mineraltoner och en yppig doft av söt persika. 102 gram restsocker och fortfarande en ypperlig balans. 2004 Goldtröpfchen Spätlese visar, precis som de äldre exemplen från föregående bord, varför man bör spara sina rieslingar ett tag innan korken dras. Fantastiskt fin utveckling med animaliska toner, högvis med skiffermineraler och ett behagligt, reduktivt stink. Gott om citrus och grapefrukt, sötman har gått in i vinet, mycket bra att dricka nu!


DR. LOOSEN (Ernst Loosen, Bernkastel-Kues, Mosel)

2008 Bernkasteler Lay
2008 Wehlener Sonnenuhr Kabinett
2008 Erdener Treppchen Spätlese
2008 Ürziger Wurzgarten Riesling Spätlese
2008 Erdener Prälat Auslese

S.A. PRÜM (Raimund Prüm, Bernkastel-Wehlen, Mosel)

2007 Prüm Blue
2007 Sebastian A.
2007 Graacher Domprobst Grosses Gewächs
2005 Wehlener Sonnenuhr Spätlese
2006 Graacher Domprobst Auslese (Erste Lage)


WILLI SCHAEFER (Willi Schaefer, Graach, Mosel)

2008 Graacher Feinherb
2008 Willi Schaefer
2008 Graacher Himmelreich Kabinett
2008 Graacher Domprobst Kabinett
2008 Graacher Domprobst Spätlese
2006 Graacher Himmelreich Auslese Goldkapsel

WITWE DR H. THANISCH (Sofia Thanisch-Spier, Bernkastel-Kues, Mosel)

2007 Sofia's Riesling
2007 Bernkasteler Badstube Kabinett
2007 Bernkasteler Doctor Kabinett
2006 Bernkasteler Badstube Spätlese
2007 Bernkasteler Badstube Auslese

KARTHÄUSERHOF (Christoph Tyrell, Trier-Eitelsbach, Mosel)

2008 Eitelsbacher Karthäuserhofberg Kabinett Trocken
2008 Eitelsbacher Karthäuserhofberg Spätlese Trocken
2008 Eitelsbacher Karthäuserhofberg Kabinett Feinherb
2008 Eitelsbacher Karthäuserhofberg Kabinett Restsüss
2008 Eitelsbacher Karthäuserhofberg Spätlese RestsüssVON HÖVEL (Konz-Oberemmel, Saar)

2007 Oberemmeler Hütte Kabinett Trocken
2007 Oberemmeler Hütte Spätlese Feinherb
2007 Scharzhofberger Kabinett
2007 Oberemmeler Hütte Spätlese
2007 Scharzhofberger AusleseEGON MÜLLER-SCHARZHOF (Egon Müller, Wiltingen, Saar)

2008 Scharzhof
2008 Wiltinger Braune Kupp
2008 Scharzhofberger Kabinet
2008 Auslese Lange GoldkapselDR. WAGNER (Heinz Wagner, Saarburg, Saar)

2008 Saar Feinherb
2008 Saarburger Rausch Kabinett Trocken
2008 Ockfener Bockstein Spätlese
2006 Ockfener Bockstein Spätlese
2003 Ockfener Bockstein AusleseVAN WOLXEM (Roman Niewodniczanski, Wiltingen, Saar)

2007 Schiefer Riesling
2008 Schiefer Riesling
2008 Saar Riesling
2008 Wiltinger Braunfels
2007 Rotschiefer Kabinett
2007 Wawerner Goldberg Erste Lage (magnum)
2005 Alte Reben (magnum)
2005 Scharzhofberger Auslese

2007 Schiefer är ett stramt, torrt och mycket mineraliskt vin med återhållsam frukt av citrus och grape plus en liten blomton. Relativt strukturerad smak med viss grapebitterhet och jordenergi från stockar upp till 30 års ålder i en jordmån av blåskiffer. 11% alkohol - och något bättre än sitt yngre syskon från 2008. 2008 Saar kommer från stockar äldre än 30 år och ger mer av allt från föregående, större struktur fortfarande dominerad av grapefrukt och framträdande terroirkänsla. 2008 Wiltinger Braunfels handlar nästan helt om mineraler, fokuserat och slankt på gränsen till tunt. 10,5% alkohol och möjligen något för bittert i nuläget. 2007 Rotschiefer Kabinett ger rökiga mineraltoner med inslag av te, kaprifol och persika. Härlig sprits, utmärkt fräschör, välstrukturerad och rik fruktkorg med en perfekt balans i smaken. 9% alkohol. Med 2007 Waverner Goldberg Erste Lage är vi uppe i absolut toppklass. Massor av salta, jordiga, rökiga mineraltoner - anis, lakrits och te - i perfekt fokusdragning, med assist av eleganta blomtoner. Smaken är rent av storslagen med jordig bredd och återhållen men mycket potent frukt. Strålande! 2005 Alte Reben doftar som efter en bergsprängning, med galet imponerande mineraler. I munnen ett stort och krämigt vin med perfekt avvägd balans, redig mittsmak och en stenig avslutning. Dubbelplus! 2005 Scharzhofberger Auslese är det enda vinet med restsötma, men den är bättre infattad i helheten än i kanske något annat av dagens viner. Dagens sista smakprov och ett av de allra bästa. Sublimt! Det känns helt lönlöst att smaka något mer efter detta.Fler noteringar på ingång, vi lovar. Hela katalogen hittar ni hos medarrangören Nordic Wine Institute.

17 kommentarer:

Winepunker sa...

Van Volxem, personliga viner i sin prydo. Jag har alltid gillat dessa idealister, de som kör sitt race utan att bry sig om andras åsikter eller idéer. Joly, Barroche och Kinzbrunner, alla egensinniga rebeller med en obruten vilja att kliva utanför normen, värda all respekt oavsett om man gillar vinerna eller ej. Kudos!

Red Scream sa...

Jättekul att läsa! Hur gör man för att få tag på van Volxem? ;-)

Finare Vinare sa...

Som gamla punkare har vi ju en viss svaghet för vildhjärnor och rebeller. Sen är det ju välkänt att det behövs en stor förmögenhet för att göra en liten i vinbranschen. Fast här verkar det vara andra drivkrafter som är viktigast. Nej, det finns ingen svensk importör - än. Några av Romans viner finns dock i lager hos vivinum.com. Priserna ligger mellan €12 och €34.

Anonym sa...

Dricker inte punkare öl?
Eller är det just det som è grejen? Att göra tvärsom?

/M

Winepunker sa...

Inte alls, vi punkare dricker öl också, Nynäshamns, Saranac, Dogfish, Nøgne Ø och lite Jämtlands går lätt ner. Att vi gör saker tvärtom är en myt...

Anonym sa...

God DAMN, pojkar och flickor, vad ni ligger i... Man bugar. Samt tackar för strålande konsumentupplysning - det låter som att det finns fina flaskor från 2008 att satsa på.

Finare Vinare sa...

Eller hur Anders... den här veckan var ovanligt arbetsam ;-)

Och syraknarkaren får sitt, därom råder ingen tvekan. Inte sedan 1991 har syranivåerna varit så höga som i 2008...

Anonym sa...

Det var verkligen bara topp-producenter från området. Jag har lite 90-tal från Haag, Prüm, Müller och Van Volxem (då det hette Jordan och Jordan). Mitt favoritläge är nog Wiltinger Gottesfuss.

Lavazza

Anonym sa...

Jag kikade just på en Prüm Wehlener Sonnenuhr 2007 (glömde kolla predikatet). 20-nånting euro. Fast jag kanske ska vänta på 2008-orna?

Lavazza

Finare Vinare sa...

Lavazza, hur var egentligen vinerna innan Roman tog över?

Vilken Prüm? Är det Joh. Jos. och 2007 kan du nog lägga all oro åt sidan och beställa... 2007 är ju ändå en bättre årgång än 2008.

Just nu har vi avvikit till Rheinhessen med en skvätt Weingut Mantz 2007 Oppenheimer Sackträger Spätlese Trocken i glaset. Inte alls dumt. Ha en trevlig helg!

Anonym sa...

Joh. Jos. förstås.

Jag köpte två flaskor La Guiraude 2007 idag i väntan på ditt köpråd. ;-)

Jag köpte bara 8-10 blandade flaskor J&J och jag har inte druckit något av dem på 4-5 år. Jag ser nu att det enda jag har kvar är en Schwartshofberger Auslese 1997. Jag minns dem som typisk bra Riesling. Torrare än de brukar vara. Tunna. Schysst typisk doft. Ofta spritzigt även efter 3-4 år. Priserna var mycket lägre då. 12 DM för Qba, 20 för Spätlese och 27 för Auslese.

Trevlig helg.

Lavazza

Anonym sa...

(A): Provade ni von Hövel?

Finare Vinare sa...

(A) - visst provade vi von Hövel. Vi har bara inte hunnit knacka in noteringar än. Intrycket var habila, oklanderligt välgjorda men inte överdrivet spännande viner. Ändå goda, förstås.

Lavazza, var köpte du 2007 La Guiraude?

Anonym sa...

Där jag bor utomlands. ;-)

Lavazza

Anonym sa...

(A): Funderar på att köpa ett sexpack Kabinett av årgång 2002. Det var ju en hygglig årgång generellt och jag kan tänka mig att detta nu är så bra som det kan tänkas komma att bli (ser att tiotalet provningar på Cellartracker ger ett genomsnitt just under 90p).

Finare Vinare sa...

Menar du von Hövels 2002 Scharzhofberger eller Oberemmeler Hütte Kabinett? Var tänker du köpa din kartong? Förresten, brukar inte Cellartracker ofta snitta på just 89p när alla har sagt sitt? ;-))

Vi har gillat våra nolltvåor från Mosel. Senast var det 2002 Maximin Grünhaus Herrenberg Kabinett. Den finns fortfarande på tilbud för 90 DKK. Och båda ovanstående från von Hövel för 100 och 110 DKK.

http://www.eriksorensenvin.dk/katalog/gruppe2/tyskland/

Anonym sa...

(A): Oberemmeler Hütte och från samma leverantör som Lascomben. Lutar åt att jag får med dessa upp i nästa vecka så att ni kan få er flaskor.
von Hövel ligger på 150 SEK, dvs aningen under det danska priset och dessutom med leverans hem till dörren.