torsdag, maj 21, 2009

2006 Matteo Correggia Roero


Beställningssortimentet har blivit alla vinälskares tillflyktsort - nu när inget intressant längre ska lanseras i ordinarie, bara volymviner och några dyra rännilar i vinbutikerna. Vi kan således märka av en starkt ökande aktivitet i BS, där några av av de mest intressanta nytillskotten i maj kommer från Azienda Agricola Matteo Correggia i Canale d'Alba, Roero - en nebbioloappellation precis som barolo och barbaresco, men halvannan mil norr och väster om de mer kända namnen. Gården har en tragisk historia eftersom stjärnskottet Matteo förolyckades i början av decenniet, men hans änka Ornella Costa driver egendomen vidare i makens anda. Vi gissar att barnen kommer kliva in i arbetet så fort de är stora nog. Ett besök på hemsidan är en fröjd eftersom den är så välgjord, med otroligt vackra bilder och genomarbetad text.

2006 Matteo Correggia Roero DOCG är en 100% nebbiolo som fått mogna ett år i använda barriques och slutligen åtta månader i ståltank. Vi har fått förhandsrapport från läsare Ulrik om att detta vin behöver tid för att öppna upp, så korken dras redan vid 14-tiden, varefter vinet får lufta till sig i karaffen. När vi dekanterar slås vi av den vackra färgen: brunröd med fin transparens och lyster. Doften är inte knuten, som befarat - snarare förvånansvärt utvecklad. En tilltalande, komplex doft där vi direkt sniffar oss till en snyggt genomförd fatrostning. Men vinet kommer att tjäna på luftningen...

I glaset radar noteringarna upp sig på ett föredömligt sätt, det är bara att bocka av: choklad, kaffe och orientaliska kryddtoner från faten. En ljusare nebbafrukt som av röda körsbär och hallon. Menthol, örter, balsamico, cola och lakritsrot bidrar med en härlig känsla av ursprung. Och slutligen tittar de blyga blomtonerna fram med ros och viol. Alltså en väldigt komplett doft för en nebbiolo på "basnivå". När vi smakar slås vi av den superslanka, stiliga kroppen, de höga på gränsen till snålhårda syrorna och de strama, örtigt kärva tanninerna. Friskt som ett svalodlat vitvin. Mat på bordet, tack! Och lagra gärna ett par år.

Det här är väldigt gott och helt troget sitt ursprung. Fortfarande ungt förstås, och ställer krav på ett redan etablerat kärleksförhållande till område och druva, samt en viss resistens för tuffa garvsyror - alltså perfekt ämnat till mat med feta eller gräddiga inslag, men lite i snipigaste laget efteråt. För 159 kronor är vinet en bra introduktion till gården och ett mycket välkommet tillskott bland de överkomliga nebbioli som vi så väl behöver (89).

2006 Roero DOCG (Azienda Agricola Matteo Correggia, Canale d'Alba, Piemonte)

16 kommentarer:

Anonym sa...

Roero ligger mog snarare väst eller nordväst om i alla fall Barbaresco. Åtminstone Canale.

Från Barolo är det ganska precis rakt norrut.

Finare Vinare sa...

Tack Anonym! Vi tittade riktigt noga på kartan men skrev fel ändå. Så kan det gå ibland.

Canale ligger bara en mil väster om Castagnole delle Lanze och typ två mil norr om La Morra...

Tomas sa...

Det låter fint. Jag har spanat på den ett tag. Nu ska jag beställa. Tack för förhandsprovningen. Har ni sett att Pio Cesare Langhe bytt årgång till 2006!

Finare Vinare sa...

Nä, det var en trevlig nyhet! Har de hunnit ut i butikerna än?

Ulrik sa...

Tomas. Du har inte provat PC Langhe2 006?

Tomas sa...

Ja, jag köpte en i förrgår men har inte hunnit prova den.

Finare Vinare sa...

Vi får ge oss ut och leta rätt på en idag. SBs provning skedde tydligen så sent som för tre dagar sen.

Ibland kan det ju ta månader innan vinet finns i butik.
Jfr 2004 Val di Suga Brunello, fortfarande inte på hyllorna...

Anonym sa...

(A): Drack Roeron i onsdags. Era noteringar är klockrena som vanligt. Vinet levererade som allra bäst till mat efter ca två timmar i karaffen och "snipade" sen till sig lite som ni säger. Hur som helst riktigt bra och fler flaskor köps för källaren.

Anonym sa...

Beställningen är lagd. Väntar med spänning.

Upptäckte vid kassan vid en av de större mataffärerna senaste numret av Allt Om Vin, En tidning jag tidigare prenumererat på, men som nu är helt överflödig. Det aktuella nummrets sammanställning och genomprovning av beställningssortimentet lockade dock så mkt att det motiverade ett spontanköp. Men det är ack så förutsägbart. Endast samma namn och viner det alltid har skrivits om. Någon Matteo Correggia Roero har jag inte sett till. Och jag är inte förvånad.

/Martin

..och grattis till 1001!
De är de många små stegen som räknas.

Mårten sa...

F&V; har ni något bra sätt att hålla koll på vad som släpps i BS varje månad?

Munskänkarna Lund och AoV tar väl inte upp alla nyheter, eller?

/Mårten

Finare Vinare sa...

Vi citerar Frankofilen:

Det är busenkelt. På startsidan tryck på tex röda viner. Välj fliken "beställningssortimentet". Kryssa i rutan nyheter..tryck på "sök".. et voila.
Men du får vänta till imorgon, vinerna kommer upp en vecka innan säljstart. Samma procedur för vita.

Unknown sa...

Super, tack!

Nick Shay sa...

Hm, vet inte riktigt om jag faller in i lovkören. Tycker att detta är ett okej vin, men inte mycket mer än så. Men kanske är jag kvar i den prisbild som rådde i början av 2000-talet och då en vinupplevelse inte behövde kosta mer än 200 kronor.

Och att beställningssortimentet skulle vara en fyndhörna skriver jag inte under på heller. När Correggias Ròche D'ampsej kostar 400 kronor (tror jag köpte den i Alba 2005 för 20 euro) så vet man att någon lägger på kostnader som inte kan motiveras. Och detta beror inte bara på en försvagad kronkurs.

Förresten är jag tveksam om Ròche D'ampsej ens var värd de 20 eurona. Alkoholigt, obekväm frukt och dålig balans. Och deras Barbera Marun 2003 var direkt obehaglig. Ek och alkohol i läskig, men alltför vanlig, allians.

Finare Vinare sa...

Raka besked, Nick! Och intressant att höra om vinera du provat.

Med vår svaga kurs och påslag för hantering och frakt i BS får man nog hänföra 159 kr till kategorin instegsviner, och inte ha de allra högsta förväntningarna...

Nej, någon prismässig fyndhörna är tyvärr inte BS, men det är ändå dit man måste bege sig för att få till något urval av intressanta viner.

Vilken årgång har du provat av Roche d'Ampsej? I USA tycks priset för nollfyran snitta drygt $45. Tyskarna tar €40. Peck i Milano tar €39. Brittiska handlare tar motsvarande mellan 300 kr och 375 kr (vid köp av 6). I BS tillkommer ju vissa kostnader, så priset verkar ju inte helt vansinnigt.

Belgarna säljer 1999 för €28, inte illa.

Sen om vinet inte är värt pengarna, det är ju en annan sak...

bloggare på icedaniel.se sa...

Ska säga er att det finns mycket gott bulgariskt rödtjut som är gott och billigt.

andersuw sa...

Nu förstår jag varför ni är så förtjusta i Correggias hemsida (gå till http://www.matteocorreggia.com/
och klicka på "News"). ;-)

Skämt åsido: Det här är ju jättekul.

Vad Finare Vinare säger väger numera tungt även i Piemonte! Så tungt att man till och med gör sig omaket att översätter texten till italienska!

Ert internationella genombrott?

Bara att gratulera!