fredag, maj 01, 2009

Le 1er Mai: Dégustation chez Vinik
NV (2004) Domaine les Hautes Terres Cremant de Limoux
Chenin blanc, chardonnay, mauzac. Fatlagrat sur lie. Två år på jästfällningen. Doften är utvecklad med gula, lite bokna äpplen, fattoner och steniga mineraltoner. Mer av rondör och mjukare syror än i en champagne. 160 kr.


NV Dosnon & Lepage Recolte Brute
70% pinot noir, 30% chardonnay. Fatjäst. Två år på jästfällningen. Blommig doft av hyacint. Ung, harmonisk smak med balanserad, behaglig syra. 320 kr.


2006 Domaine Philippe Gilbert Menetou-Salon Les Renardières 100% sauvignon blanc. Naturjäst. 11 månader på ekfat. Spännande, rökiga fattoner i doften. Fatkryddig, lång och god smak där syrorna kommer igenom fint. 250 kr.


2007 Domaine Philippe Gilbert Menetou-Salon Rouge
100% pinot noir. Naturjäst, åtta månader på ståltank. Underbart bärig, busung pinotnäsa. Charmig, druvtypisk rödfrukt med jordgubbar, röda körsbär och aningar av örter, våt sten och rått kött. Smaken är helt klockren, saftig och givande med några uppstramande örter. Serverat vid 12-15 grader kan detta mycket väl vara sommarens mest användbara vin. 175 kr.


2007 Mas des Agrunelles Cariño, Vin de Pays d'Oc
100% carignan vieilles vignes. Naturjäst med en kombination av maceration carbonique och konventionell metod. Tanklagrat, lågsvavlat. Doften ger goda mörka skogsbär med inslag av kolsyrejäsning, salmiak och knallpulverpistol. Därtill en sniff salvia och seriösa, rätt härliga jordtoner. Smaken är rik på aromer, men lättsam och saftig med massor av mörk choklad och vänliga tanniner. Tänk dolcetto, men mer givande och godare på egen hand, med mindre snipiga syror. Ett dygn i öppen flaska ger ett vin som fyllt ut ordentligt och klarar att stå upp mot en köttbit. Très sympa! 105 kr.


2006 Mas des Agrunelles L'Indigène, AOC Coteaux du Languedoc 60% syrah, 25% grenache, 15% carignan från svala lägen öster om Aniane. Naturjäst och tanklagrat, med carignandelen på ekfat. Lågsvavlat. Doften ger en hint av brända höstlöv, blommiga violer, frukt av skogsbär och blåbär med rondör av svarta oliver, lakrits och örter. Smaken bjuder på en mjuk attack av sval, ren syrahfrukt där örtigt bett och syror kommer i slutet. Hygglig balans (13,5%). Schysst, användbart vin - fram med lammsteken! 115 kr.


2007 Mas Foulaquier L'Orphée, AOC Pic Saint Loup, Languedoc 50% grenache, 50% syrah. Lagrat 12-15 månader i betongtank. Egendomen är biodynamiskt certifierad genom Demeter. Vinet liknar föregående i sin svalodlade profil, men är fylligare med mer av dominanta lakrits- och lagerbladsnoter i både doft och smak. Fortfarande är frukten väl ungsöt och godistonad med associationer till beaujolais. Breddar ut mot mer tillfredsställande tjära och lakrits med några timmars luftning. Ett års lagring borde ge ett mer vinöst intryck. Vänta eller lufta länge!


2006 Mas des Chimères AOC Coteaux du Languedoc
Syrah, grenache, carignan. Lagrat i ekfat. Har öppnat upp och utvecklats rejält sedan vi först provade vinet i november. Denna goding fick en grundlig presentation i februari. 160 kr.


Vinerna finns att beställa från Vinik (nik@vinik.se)

12 kommentarer:

Kayaker sa...

Det ser riktigt inbjudande ut. Banbrytande stavning av månaden också... ;-)

Finare Vinare sa...

Hehe, det måste varit Certan de May som spökade;-p
Helt bordeauxfritt var det hur som helst!

Mas des Agrunelles' 2006 L'Indigène är som gjort för en lammstek...

Anonym sa...

Artberg skulle inte, enligt honom själv, kunnat beskriva vinerna bättre. Inte en stavelse att haka upp sig på!

Den där Vinik måste snart skickas mail till!
Å vilken vårkänsla i bilderna, men - var är rosévinet?

/Martin

Finare Vinare sa...

Martin, tänk vad befriande att inte skriva ett endaste ord om vinerna. Ibland räcker en bild väldigt långt ;-)

Vi har nyligen smakat och köpt Dosnon & Lepage Rosé Brut. Det är en seriös roséskumpa med fin komplexitet. Ett mognande smakprov visade en förbluffande och intressant mognadsutveckling redan efter ett halvårs lagring. Varmaste rekommendationer! (360 kr)

Anonym sa...

och, bara för att smyga in ett mörkt åskväder denna stålande vårkväll, så har jag efter att nu ha botaniserat bland morgondagens "släpp" konstaterat att detta släpp (åtminstone bland de röda nyheterna) kan vara någon form av rekord för viner som bara kommer att återfinnas i tre butiker i landet. Amen och Hallelujela för vårt så fina och allokeringsvänliga monopol! (Och så är det APOTEKESMONOPOLET som rämnar!)

(Turriga kostar i Sverige 399 spänn. Såg den för som minst för 67€ i Italia. Inte för att det funkar som åskledare, men ändå..)

/Martin

Finare Vinare sa...

Men i vilken butik ska Turriga inhandlas? Ligger alla flaskorna i depån? Bra i så fall, inte minst för alla som bor utom räckhåll för specialbutikerna....

Finare Vinare sa...

Posten var liksom renare och finare innan. Ska vi ta bort texten? En etikett räcker så bra...

Kayaker sa...

Jag tog fel på Les Renardières innan jag såg texten. Jag trodde att det var en Pinot Noir 2006 och inte Sauvignon Blanc. Jag tog bort min post när jag insåg det.
Jag håller med när det gäller det estetiska.

Birk sa...

jaha, glömde du anteckningsblocket? fina bilder dock. Fan, finare vinare kom igen nu, det är ju dina kommentarer som är så bra! Eller var vinerna inte så bra...

Björn sa...

Jag är också nyfiken...

Finare Vinare sa...

Ok, nu har vi ju text så några beskrivande ord kan ju vara på sin plats - även om vi inte tog några anteckningar. Fredagen var alltför vacker, liksom helt ämnad för njutning. Jodå, alla vinerna var förstås goda och bra, det är ju Nik som har valt ut dem! ;-)

Birk sa...

Tack! Det räcker gott för mig. Håller med att Vinik har bra viner, domaine singla castell vell är testad, har ytterligare andra viner kvar att prova av.