onsdag, maj 20, 2009

2007 Weingut Manz Oppenheimer Sackträger Spätlese Trocken


Bland de kvardröjande svansarna från marssläppet hittar vi en riesling som undgått den stora hypen. Weingut Manz ligger i byn Weinolsheim, Rheinhessen - en dryg halvmil från Rhen. Sackträger är ett östvänt läge nära Oppenheim med utsikt över floden. Som referensvin kallar vi in 2007 Soalheiro Alvarinho.

2007 Oppenheimer Sackträger Riesling Spätlese Trocken är ljust gröngult i glaset med massor av pyttesmå kolsyrebubblor. Doften ger generöst av mineraler som sällskapar fint med mogen limefrukt, persika och aprikos. Honung och sockerdricka skvallrar om druvmognad - nässlor och gurkvatten om vinets ungdom.

I munnen har vinet en urskön spritsighet, ungefär lika mineralstinn som ett naturligt frizzante mineralvatten. Smaken är livlig och rätt kraftfull med ett lyckat möte mellan mogen fruktsyra och alkohol (13%). Frukten är tät och aromrik med en fint avvägd restsötma på sju gram. Balansmässigt upplevs alltså syran, sötman och alkoholen i utmärkt våg och mineralerna sitter där de ska. Avslutningen har en lite jordig beska som liknar gröna äppelskal. Rätt typisk för området, men inte direkt störande. Redan idag är vinet mycket gott och de unggröna tonerna kommer absolut att gå in med tiden.

Jämförelsevis ger 2007 Soalheiro Alvarinho mer av brända örter och friska vinbärsblad, rentav pelargonblad, i doften. Frukten är tydligt ungjästig men fint mogen, med tropiska inslag och en vaxartad känsla. Dock mindre komplex än rieslingen, och syrorna är jämförelsevis stummare, mindre sprittande och mer avrundade - vinet känns lite enklare och mindre koncentrerat än sin tyska medtävlare. Slutsatsen är att priset måste ner några tjugor för att det ska ligga rätt.

2007 Oppenheimer Sackträger nafsar i bakhasorna på Christmanns 2007 Gimmeldinger Biengarten och sopar faktiskt banan med 2007 Soalheiro Alvarinho till maten ikväll. Ge det här vinet ett par års flasklagring så borde det sitta lika bra som märkeskepsen på ett proffs i PGA-touren.

2007 Oppenheimer Sackträger Riesling Spätlese Trocken (Weingut Manz, Erich & Eric Manz, Weinolsheim, Rheinhessen)

4 kommentarer:

Birk sa...

Tack för det tipset, dricker själv Georg Breuer Riesling Sauvage (nr 5899) 2007 , som visar upp mognadstoner och har samma gram socker som Sackträger. Sauvage är absolut värt pengarna (mineralen finns där och syran är grapefrisk).

/birk

Birk sa...

115 kr ;)

Finare Vinare sa...

Tack för påminnelsen, Birk! Det är nog dags att testa Sauvage igen - lite väl kartig i september förra året men borde ju ha hunnit en bit sen dess. Provade du den precis när den kom så att du kan jämföra ur minnet?

Birk sa...

Nej provade inte då, och kartigheten finns kvar lite (för mig är det grapefrukt/skal) som jag tycker är lite charmigt när det inte blir för bittert.