onsdag, december 05, 2007

1992er Meulenhof Erdener Treppchen Auslese


Vi har smakat på en del mer överkomliga vita viner nyligen, utan att riktigt få inspiration att skriva något särskilt. Här kommer i alla fall ett vin som sticker ut ordentligt. Den senaste i raden av obegripligt billiga, långlagrade, senskördade moselviner kommer från den berömda lilla trappan i Erden, mitt i moseldalens bästa del. Vi har inte stött på något vin från Weingut Meulenhof tidigare, men etiketten får ett extra plus för sin charmerande, lite gammeldags tyska skrivning av årgången.

1992er Meulenhof Erdener Treppchen Auslese har en riktigt mogen doft med honung, aprikos, litchie, kåda från barrträd, stora gamla liggare, murken källare och gott om diesel. Systembolaget skriver saffran och det är ingen tokig iakttagelse. Vi gillar saffran! Smaken speglar doften perfekt och syrorna är fortfarande intakta. Vinet ger en rik, rätt lång upplevelse och känns inte det minsta utspätt eller jolmigt trots den sedvanligt låga alkoholhalten (8,5%). Kanske inte det allra mest eleganta moselvinet man kan tänka sig, men ändå finns en otvetydig karaktär av "lyckovin". Är det möjligtvis lite bättre, med mindre av skogighet eller tallsåpa, och därmed renare än junisläppets 1994 Erdener Herrenberg? Vad tycker ni? Vi kommer återigen att tänka på en fabulös 1976er Zeltinger Sonnenuhr (var det nog faktiskt), till en tallrik charkuterier i Zeltingen. Kall, halvtorr och nästan gratis, men tyvärr inte särskilt ämnad för längre tid i varm baklucka...

1992er Erdener Treppchen Riesling Auslese (Wengut Meulenhof, Erden, Mosel)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja obegripligt billigt var ordet. Imorgon bär det av till systemet.

Anonym sa...

Absolut renare än 1994 Erdener Herrenberg, men jag var ju väldigt förtjust i Herrenbergaren som var som att dricka en perfekt balanserad sorbé. Jag tycker syran kanske kunde vara lite högre i Meulenhof. Men den snygga dieseldoften är underbar. Lyckovin - så sant!