söndag, december 23, 2007

NV Jacques Selosse Brut Initiale


I mitten av december släpptes årets ranson från mästaren i Avize. Men flaskorna degorgerades så sent som fjärde oktober, och Anselme Selosse rekommenderar minst tre månaders vila för att vinet ska återhämta sig innan uppkorkandet. Så vi fortsätter tulla på förra årets tilldelning, som har utvecklats riktigt fint under det gångna året. Ett år till, så är den ända framme. Vad är det som har hänt sen sist, då?

NV Jacques Selosse Brut Initiale (degorgerad oktober 2006) har en fint fyllig färg, guldgul med reflexer av koppar. Bubblorna är mikroskopiskt små. Doften är som väntat läckert jästig, nötig med snyggt oxidativa drag från lagring på ekfat. Frukten har breddats med fler medlemmar av citrusfamiljen, framförallt apelsiner. Den rika smaken har en frisk sötsyrlighet som ikväll påminner oss riktigt mycket om färskpressad juice av både apelsin och blodapelsin. Avslutningen bjuder på bitter grapefrukt. Detta kan vara den perfekta morgonchampagnen, påpekar S - för champagneälskare med svaghet för lyxfrukostar. Som uppfriskande mjuklandning efter julbordsätandet är det precis lika lyckat, gärna med nötter som tilltugg. Extremt drickbart vin, supergott och originellt. Årets leverans är inte slut än!

NV Brut Initiale Grand Cru Blanc de Blancs ( Jacques Selosse, Avize, Champagne)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Köpte ett ex idag! Hoppas det är så bra som ni beskriver...!

Finare Vinare sa...

Observera att det som finns att köpa nu är degorgerat i oktober 2007 (ursäkta om vi blir tjatiga). Den är inte drickfärdig än och påminner förvånansvärt lite om vinet i denna post. Du har väl läst nästa post också?
Vi rekommenderar två år på rygg... sen smakar det nog riktigt fint!