onsdag, december 26, 2007

Trio från Vincent Girardin


Under annandagen fortsätter Grossmans gås att göra succé på bordet. Fågeln är nästan ännu godare andra dagen, och klarade att leverera totalt fjorton portioner av pur matlycka. Vi ska dricka tre viner från Vincent Girardin. Mest internationellt uppmärksammad är han för sina vita viner från topplägen runt Aloxe-Corton, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet och Meursault, men här hemma är han framför allt sedan länge leverantör till systembolagets lilla fasta sortiment av röd bourgogne. Tillägget Domaine betecknar vin från egna odlingar, namnet ensamt är firmans négociantproduktion. Les Vignots är ett söderläge med vanlig bystatus, närmaste granne med La Chanière. Aktuell årgång ute på hyllorna är 2005 - det ska bli intressant att jämföra med förra toppåret 2002 som nu tillbringat tre år i viloläge.

2005 Pommard Les Vignots har blank, klar, medelmörk färg. Vi hittar en mycket god primärfrukt i den lite parfymerade nosen: karaktär av läckra vildhallon med ett uns söta björnbär. Det doftar som att året varit riktigt nådigt mot vinstockarna i Les Vignots. Nypon, rökelse, tomatkvist och örter kommer till och ger fräschör åt helheten, som ännu saknar komplexitet, men ändå är riktigt härlig. Smaken uppfyller löftena om sötmognad i den renfruktiga profilen, som för övrigt är något knuten. Syrorna är höga och vi finner ingen störande ek. Till feta gåsen går vinet utmärkt att dricka idag, det är en av de mest tillgängliga nollfemmorna vi smakat. Möjligen något sötfruktigare än 2002 var i samma primära fas, men i stort sett lik vår minnesbild. Drucket fann vinet mer komplext och hittade mer av köttighet och mindre av fruktighet. Kommer att bli riktigt fin med tiden, att döma av intrycken från nästa vin. Vi köper!

2002 Pommard Les Vignots har en något mattare, relativt mörk färg. Doften bjuder direkt på komplexitet med spännande animaliska drag av både rått och grillat kött, och aningar av läder och tjära. Frukten är liksom det yngre syskonet präglad av vildhallon, men helheten är djupare och mer djurisk. Smaken har bra djup och längd med både viss utveckling och avrundning. En klockren smak av blodapelsin ger vinet en härlig fräschör. Inga störande fat. En riktigt god bourgogne! Vi drack ett par flaskor redan för tre år sedan, bland annat till lammrullad, och gillade den tilltalande, matvänliga karaktären. Det har hänt en hel del intressant sedan dess...

2002 Chambolle-Musigny har en snyggt uppstramad doft med tomatkvist, örter, nypon, våt sten och våt bärfrukt. En fin kryddighet assisterar och helheten tycks mindre fruktig än Les Vignots. Smaken överraskar dock med en skinande ren fruktighet av körsbär och vinbär med både riktigt bra syror, kärna och längd. Efterhand utvecklas smaken till att bli tydligt tomatig med drag av både puré och kvist - det är nog den karaktären vinet kommer anta när det är fullmoget (vi minns 1994 Dominique Laurent Chambolle-Musigny Les Cras från i somras).

2005 Pommard Les Vignots (Domaine Vincent Girardin, Bourgogne)

2002 Pommard Les Vignots (Domaine Vincent Girardin, Bourgogne)

2002 Chambolle-Musigny Vieilles Vignes (Vincent Girardin, Bourgogne)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Drack 99 Les Vignots i helgen och med tanke på det vinet skulle jag nog vänta 3 år till på 02orna. 99an kändes helt mogen och riktigt bra, har börjat tulla lite på den enklare 99orna och har hittils inte varit besviken.

Finare Vinare sa...

Är det kanske Håkan på Folkskolegatan.. hur som helst kul är det kul att höra av dig. Alla 99or vi smakat under senare tid har känts långsamma att mogna, stängda och har faktiskt varit relativa (små) besvikelser... vi blev faktiskt förvånade av hur mycket som hänt med 02an på tre år. Det har fått helt nya dimensioner....

Anonym sa...

02an är en sån där årgång som det inte verkar som om de någonsin kommer in i någon tunnel. Fast Girardins viner från 99 (Volnay Santenot och Pommard Vignots) är helt mogna och goda just nu.
Tyvärr inte folkskolegatan, men var söderbo tills för ett år sedan, numera Huddingebo. Om du gått KTH's vinkurs har du träffat på mig. Annars har du nog sett mig i kön på Regeringsgatan. Kul blogg förresten.

Finare Vinare sa...

De 99or vi varit mer eller mindre besvikna på har varit två av tre provade från Drouhin: Chambolle-Musigny Premier Cru och Morey-Saint-Denis (Volnay-Chevrets gillade vi, även om den inte var mogen än) men även Gevrey-Chambertin Ostrea och Clos de la Roche från Boisset levde inte upp till förväntningarna. Girardins 99or har vi inte smakat vad vi kan minnas (i så fall när de var helt unga). Kul att höra att de är mogna och goda nu i åttaårsåldern. Bourgogne ÄR ett minfält...