måndag, december 31, 2007

Nyårschampagner


Från julnumret av Decanter lånar vi en formulering av champagne-provningspanelens Susie Barrie: "I want a treat wine, drinkable now with the ability to age. Something with enough concentration and complexity to feel you're having a drink that's a bit of luxury". Det stämmer väl exakt med vad många är ute efter ikväll! Melanders i Söderhallarna står för hummer och några pålägg till våra inledande snittar.

Alfred Gratien Cuvée Paradis har vi provat tidigare utan att riktigt falla pladask. Årets tappning har fått så goda vitsord att vi bestämmer oss för att ge den en ny chans. Doften vill inte riktigt komma ut och leka, utan gömmer sig hellre nere i S:s pappas källare. Därnere finns bokna röda vinteräpplen, champinjoner och allmänna källardofter, som får halva teamet att kort fundera över smygkork innan vi bestämmer oss för att det är vinets stil. S är svag för röda äpplen och gillar den knutna doften, men frågan är om man inte får minst lika bra eller bättre rödäpplighet i Bollingers standardcuvée. Smaken är strukturerad och rejäl, dock inte alls tung, med matvänlig stringens. Vi faller inte pladask i år heller, men det blir vårt förstahandsval till humrarna, och där gör den ett bra jobb.

1996 Billecart-Salmon Cuvée N.F. har en strålande vacker, gyllene färg. Bubblorna är små och snabba. En enda sniff får omedelbart saliven att flöda. Wow, vilken doft! En vidöppen, smörig karaktär med valnötter, hasselnötter, grädde, gräddkola, honung, fikon, russin och smakfullt diskreta oxidtoner som integrerar perfekt med resten av godiset. Ger en känsla av att rida fram på doften! Smaken är ljuvligt harmonisk och nektarlik, syrorna är förföriskt förfinade - vinet är en lättdrucken smekning. Fantastiskt gott! Rakt in på årsbästalistan, strax efter 1988 Veuve Clicquot Rare Vintage.

1996 Bruno Paillard Brut Assemblage har en ljusare guldgul färg. Bubblorna är långsammare än i föregående vin, men lika små. Doften är något sluten först, mer animalisk och tuffare, med ett litet inslag av tryffel. Den kommer loss efterhand med betoning på nötter, fikon, farinsocker, pumpernickel och nougat. Efter föregående vin framstår smaken som hård i både syror och mousse. Viner är degorgerat i december 2006 (ett par månader efter förra årets nyårsskumpa av samma årgång). Även den var förstås påtagligt ung, men i år är syrornas kärvhet än mer märkbar, tillsammans med en tuff grapebitterhet i avslutningen. Här behövs antingen matens avrundande fetter, eller flera år av lagring, för att vinet ska landa rätt. Vi ses i framtiden...

1996 Duval-Leroy Fleur de Champagne har likaså en ljust gyllene färgton, och en utvecklad, givande doft med mer av citrustoner än i de föregående två. Vi hittar också rökiga mineraltoner som är riktigt snygga. Gräddvanilj, valnötter, fikon, oxidtoner. Härligt gott att sniffa på. Smaken är pigg och frisk, fortfarande ung - men här finns snällare, mer citrontonade syror än i föregående vin. Slank elegans och mycket trevlig drickbarhet med lång eftersmak. Snyggt byggt, lämpat för lagring. Årets champagnefynd när man mäter priset mot kvaliteten!

NV Alfred Gratien Cuvée Paradis Brut

1996 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas-François Billecart

1996 Bruno Paillard Brut Assemblage

1996 Duval-Leroy Fleur de Champagne Brut

Inga kommentarer: