lördag, december 01, 2007

2004 San Felice Il Grigio Riserva


Konsthörnan bjuder idag på en målning av renässansmästaren Tizian - eller Vecellio Tiziano, död 1576 vid nästan nittio års ålder. Il Grigio var en riddare ur de lokala berättelserna. Om det är just denna grå eminens som är avbildad är dock mer än vi vet. Il Grigio är i alla fall också den traditionella chiantiriservan från San Felice. Druvorna är 100% sangiovese från området runt Castelnuovo Berardenga. 80% av vinet mognadslagrades i två år på slovenska botti om 60-90 hektoliter. 20% fick ligga till sig på 225 liters barriques.

2004 Il Grigio Chianti Classico Riserva har en förödande god, örtig och kryddig doft av torkad körsbärsfrukt, gamla jordgubbar, diskret stall, lite rök, en hel del läder och en aning knäck. Mycket god, läskande, genomluftad smak med typiska surkörsbär, örter och torkad frukt. Bra balans mellan friska syror, slankt medelfyllig kropp och en aning stramt örtig kärvhet. Tanninerna är torrare och strävare än i de två dyrare stallkamraterna, syrorna högre och restsockret ännu lägre. Men det är också mest drickvänligt och uppfriskande - med riktigt bra sting och viss längd. Riktigt skön chianti riserva i traditionell, ursprungstypisk stil. Vi gillar vinet skarpt - det är bättre i 2004 än i 1997 och 1998, som var de årgångar vi senast smakade. Levereras i en San Felice-låda med tillsammans 2001 Vigorello och 2001 Poggio Rosso. Två av varje - 1390 kr. En kartong väl värd sin väntan...

2004 Il Grigio Chianti Classico Riserva (Agricola San Felice, Castelnuovo Berardenga, Toscana)

2 kommentarer:

Unknown sa...

Kul med en vinprovarlåda, det låter som något man måste beställa vid tillfälle. Vinerna verkar ju också hålla bra kvalitet.

Magnus

Finare Vinare sa...

Ja visst är det kul! Vi vill verkligen rekommendera en beställning. Kanske är 2004 Il Grigio den mest positiva överraskningen, eftersom det är det billigaste vinet.
Riktigt givande... Vi skulle lätt kunna tänka oss ett sexpack av enbart detta vin...