söndag, december 02, 2007

2003 Marchese Antinori Riserva


Till cacciatora, grana och film är det dags att smaka på nästa vin ur Antinoris sortiment. Till skillnad från Tignanello (som är slut) och Badia a Passignano (som måste beställas) är det här ett vin som i modern tid funnits tillgängligt ute massor av butiker i hela landet. Av någon anledning har vi gått förbi detta vin i åratal. Förmodligen var det ett smakprov av 97an eller 98an som inte föll oss i smaken (för mycket starkvinstoner och russin). Är det dags för en omvärdering nu?

Direkt ur flaskhalsen: stall. I glaset: stall, läder, rostade fat, mineraler, snäckor/musslor, mera gödsel, körsbär och en aning likörtoner. 2003 Marchese Antinori Chianti Classico Riserva har en trevlig, ganska fyllig smak är generöst körsbärsfruktig och rik med avmätta, underordnade likörtoner, lite smörkola från faten, sälta av salmiak/ammoniak och en gnutta russin i slutet. Inga kärva tanniner från det överhettade året. Det smakar mycket bra och överraskar positivt, inte minst i relation till priset.

90% sangiovese, 10% cabernet. Druvorna kommer från flera av Antinoris egendomar i området: Tignanello, Santa Cristina, Peppoli och Badia a Passignano. Lagringen skedde i en mix av nya, ett- och tvåriga barriques.

2003 Marchese Antinori Chianti Classico Riserva (Antinori, Mercatale Val di Pesa, Firenze, Toscana)

1 kommentar:

ursby sa...

Fantastisk kvalitet i förhållande till pris (även fall 169 SEK måste klassas som ett av de i de övfre halvan) med en underbar efterklang av cashew...

Underbart till eb risotto med lättare kött.

Me Love!