måndag, december 10, 2007

2004 Domaine l'Aiguelière Côte Rousse


Domaine l'Aiguelière gör två toppcuvéer, Côte Dorée och Côte Rousse. Druvorna till båda vinerna växer på urgamla stockar i mager jordmån i omgivningarna av Montpeyroux (se kartan). Efter smakprovet i samband med lanseringen av Languedocboken är det äntligen dags att dricka den senare varianten - och till god mat (pytt på entrecôte, lamm och fläskfile som fått ordentligt av både svart- och vitpepparkvarnarna). Det är enbart syrah, traditionellt vinifierat och långsamt utjäst till ett föredömligt torrt vin. Lagrat på nya rostade ekfat, i en stil som påminner en hel del om norra rhône - och särskilt de viner som har lite mer tjong i buljongen...

2004 Domaine l'Aiguelière Côte Rousse har en mörk, varmröd färg. Doften är först finstämd och lite återhållsam, avrundad, djup och god. Efter en timme vecklar den ut sig med lakrits, salmiak, tjära, sadelläder, lagårdsbacke, vanilj och svarta oliver. Övertoner av blommor, kryddnejlika, örter och tomatblad kommer till. Smaken är tät och frukten finns ju där, men vinet är helt knastertorrt och framhäver på så vis sältan och örtigheten. Här finns balans, bra bett och längd, med aningen hårda lingonsyror och dito bitterhet, som fortsätter i mörkchokladiga tanniner och uppstramande örter och någon kryddnejlika. Helheten är både mjuk i munkänslan och samtidigt tufft matorienterad - en klassisk vinstil helt befriad från fjäsk.
Man får en känsla av att det finns en del pressvin med i mixen (eller stjälkar i vinifieringen...)

Vi har faktiskt druckit viner i liknande stil från både rhône, madiran, bordeaux och toscana. Den lite "salta" stilen med tyglad frukt är kanske inte ämnad för alla, men vi gillar den ofta mycket. Producenten utlovar spännande utveckling och komplexitet med tiden! Beställningen omfattar tre flaskor i Tryffelsvinets nyårslåda om totalt sex flaskor...

2004 Côte Rousse, Côteaux de Languedoc (Domaine l'Aiguelière, Montpeyroux, Languedoc)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Kul att du fick tag i vinet som vi pratade om för ett bra tag sedan, jag har som sagt en flaska Coté Doreé 2001 kvar av min beställning, ser fram myket mot att dricka den på nyår.

Tack för senast samt en bra & användbar blogg!

En liten text om Vinet (du kankse har den redan)

Må gott!

Mvh
Kenneth


2001 Cote Dorée – Domaine l’Aiguelière - Rött

Domaine l’Aiguelière är en mycket omskriven familjeproducent från Montpeyroux i Languedoc, södra Frankrike. Ett område som är i stor omvälvning och börjar krama ut fantastiska viner. Denna domaine har två toppviner varav Cote Dorée är det ena. Gjort på Syrah druvor från 80 år gamla vinstockar där skördeuttaget är futtiga 20 hl per ha. Detta ger oerhört koncentrerade viner i absolut världsklass. Man gör sina viner i traditionell stil men med moderna metoder. 100% ny ek, ingen filtrering etc. Bl a R Parker är lyrisk och ger vinet 90-95 poäng beroende av årgång.


Doft Typisk sydfransk garrigue. Lite rökig doft med örter, vitpeppar, röda plommon och fikon.

Smak Mäktig koncentrerad syrahdominerad smak. Rökig med örter, röda o blå plommon. Oerhört lång eftersmak och bra balans. Detta är inget vin för veklingar!

Lagring Bra nu med luftning och 7 år framåt, 2006-2013.

Druvor 100% Syrah

Mat Går till allt kött men en självklar vinnare till höstens vilt och mustiga grytor. Fungerar även bra med de flesta ostar(Ej grönmögel)

Tips Detta vin skall absolut dekanteras och det av två skäl. 1. Vinet är ofiltrerat och det samlas en del fällning i botten. Låt flaskan stå upp några timmar före dekantering. 2. Vinet är ännu relativt ungt och behöver luftas för att frukten skall blomma ut.

alf tumble sa...

har inte hunnit provat rousse än men den står på listan! finns den kvar tro? den elegant-smutsiga dorée 04 och den enklare tradition 04 har båda gett mersmak. har skrivit notes här:

http://tracksandbottles.blogspot.com/

Finare Vinare sa...

Tryffelsvinet hade den rätt nyligen. Nu syns den inte i deras listor, men varför inte skicka ett mail och kolla...

Dersa restauranglista ger annars snabb och bra överblick.