tisdag, december 18, 2007

2002 Riesling Geheimrat "J" Sekt


Idag var det äntligen leverans av senhöstens mest prioriterade jobb. Det firar vi förstås (enligt tradition) med utvalda bubblor. För att ytterligare förhöja kvällen bjuder Annika Norlin och Anna Järvinen på en televiserad, svensk finsmakarversion av "With every heartbeat" med sättningen metronom, dragspel, munspel och sång. Den är helt utsökt!

Weingut Wegelers rieslingsekt drack vi senast i samband med 40-årsfirandet för några år sedan (innan vi gick loss på Selosse). Precis som då är det framförallt en lättsam upplevelse som inte riktigt tål att jämföras med champagner i samma prisklass. Doften ger jäst, mineraler, en gnutta vanilj, blommiga toner som av liljekonvalj, gröna äpplen och grön sparris (ni minns förstås Zind Z004!) Smaken är hyggligt fruktig, fint citrussyrlig med mustighet av päron och äpplen. Här finns en lite stjälkig, aningen jordig energi i början men också en rätt kort eftersmak. Bubblorna är en aning hårda, men det skummar inte särskilt när vi snurrar. Det är somrigt och gott, men absolut inte märkvärdigt. Ni som är nyfikna och har förköpsbiljett på Wegelers sympatiska vintåg - ni provar, alla andra hoppar över utan att ha gått miste om något stort. Ett humörhöjande apéritifbubbel...

ps. Geheimrat "J" Sekt tjänade på att vara öppen ett par dygn. Doften har blivit rikare och djupare med päron, persika, grape samt fler druvtypiska drag. Smaken känns också mer harmonisk!

2002 Riesling Geheimrat "J" Riesling Sekt Brut Klassische Flaschengärung (Weingut Wegeler, Oestrich-Winkel, Rheingau)

8 kommentarer:

Anonym sa...

I vilket program såg du Norlin & Järvinen? De är ju sjukt bra båda två.

/Fredrik L

Finare Vinare sa...

Musikbyråns årsbästalista. Anna Järvinen fick konstigt nog inte vara med på listan - men hon visade med all tydlighet att det var fel (den åsikten har inte ett dugg att göra med vårt tidigare samarbete).

Anonym sa...

Ajdå, missade gårdagens mb men det repriseras säkert ett par gånger. Anna Järvinens "Jag fick feeling" är den skivan jag lyssnat mest på i höst och "Kom hem" är kanske årets vackraste låt. Röstmässigt ligger hon nära Harriet Wheeler från Sundays (where are they now?) och tjejen i Innocence Mission som jag tappat bort namnet på.

Anonym sa...

Har varit väldigt nyfiken på detta bubbel ett tag, kul att ni provade så att man vet :)
Jag har ju prenumeration på Wegelers utbud, så jag måste såklart prova...
Undrar hur Breuers sekt 2005 som kom samtidigt kan vara, har ni testat den nån gång?

Finare Vinare sa...

Finare & Vinare är inte helt överens om hur pass genial Anna Järvinens skiva är.
Inom teamet har vi lite olika syn på hur fritt man bör förhålla sig till popens mer formella spelregler... och visst har Anna lyssnat minst ett par gånger på Sundays, men svenskan och hennes egen berättelse gör ju det hela till något annat och eget.

Nej, Breuers sekt har vi aldrig provat.
Tack för tipset Holger, den hade vi helt missat. Den är åtminstone precis tre år yngre! Obs årgången, ska testas...

Anonym sa...

Breuerbubbel är inköpt men inte testat. Skulle faktiskt kunna begås till granpyntandet inom kort och följaktligen dyka upp på bloggen. Jag räknar med att inte behöva klaga på syrabrist i alla fall.

Holger sa...

Man kan väl anta att det är lite olika stil på de bägge sekterna. Dels har dom ju olika husstilar, och dels måste det väl vara olika vinifiering. Jag förstår inte speciellt mycket på http://www.wegeler.com, men det ser helt klart ut som att den skumpan är gjord på champagnevis, jäsning 4 år i flaskan etc. Men det kan ju knappast Breuers variant ha hunnit med sen 2005.

Finare Vinare sa...

Ändå är det den traditionella metoden även i Breuers fall. Men mer än två år på jästen är ju svårt att hinna med...