måndag, juli 02, 2007

Rossi di Montalcino 2004 vs. 2005


En kul jämförelse - två av våra favoritproducenter i Montalcino, två olika årgångar, en och samma denominazione. Bland våra finare flaskor från Toscana räknar vi 1994 Brunello La Poderina och 1993 Brunello Ugolaia från Lisini. Rosso brukar vara ett fiffigt sätt att dricka montalcino till rimligt pris. 2005 var en dålig årgång i toscana (vilket vi redan smakat flera nedslående exempel på). Lisini avstod därför från att göra brunello och deklasserade druvorna till rosso. Intressant tyckte vi, ett slags brunello-outlet.

Vinerna är först ganska lika varandra i uppenbarelse och doft. 2005 Lisini Rosso har fina tårar i glaset. Doften är öppen och god med bakkryddor, lite stall och mineral. Vissa inslag av körsbär i likör finns, men frukten är en smula vass och kantig. Lite eucalyptus friskar upp, men vi finner också andra gröna inslag. Smaken är god, mjuk, snabbmogen - men samtidigt aningen tunn, och intensiteten i munnen är förhållandevis klen. Här finns tyvärr också inslag av grönstjälkiga toner, små tanniner och en kort eftersmak (13,5%).

2004 La Poderina Rosso har lika fina tårar, och en mörkare, tätare, blåare färg. Doften är djupare, lite knuten och trögstartad, med vanilj, likörkörsbär och eucalyptus som öppnar upp riktigt fint efter ett tag. Smaken är rejält koncentrerad, med karaktär av fullmogna druvor, och mynnar ut i en verkligt lång och härligt givande eftersmak med körsbär i likör och balanserad eldighet (14%).

Båda vinerna var dubbeldekanterade. Vi är alla överens om att det är klasskillnad mellan vinerna. Årgången avgör kvaliteten. Det första tar vi till maten och det andra till osten. 2004 La Poderina Rosso får dessutom våra varma rekommendationer.

Inköpta hos Otto Suensen och Erik Sörensen.

2005 Rosso di Montalcino (Azienda Agricola Lisini, Montalcino, Toscana)

2004 Rosso di Montalcino (Tenuta La Poderina, Montalcino, Toscana)

Inga kommentarer: