söndag, juli 15, 2007

Faury & Faurie: 2004 Saint-Joseph


Grillad fläskkarré med tabouleh, knipplök och fänkål. Två viner från samma år, från samma appellation, vars upphovsmän lätt kan förväxlas: Faury och Faurie. Men så olika vinerna är! De kommer från södra respektive norra ändan av Saint-Joseph och är framställda i helt olika stil.

Bernard Faurie är känd för att göra allt för hand, med hästen till hjälp för att plöja de ynka två hektaren, belägna i den äldsta delen av Saint-Joseph, i Mauves ovanför Tournon. Priserna är därför förhållandevis höga. Han gör hälften som vieilles vignes, hälften som tradition. Doften är ung god stil- och druvren syrah, rätt knuten nu, allt annat än insmickrande. Den tuffa smaken har höga syror och tanniner, och går bara att närma sig med hjälp av grillat kött som möter upp de strama tanninerna. Ett distingerat vin som bjuder rejält motstånd. Detta är kompromisslös fransk vinmakning och kräver sin tid i källaren. Inköpt hos Erik Sørensen Vin i Köpenhamn.

Philippe Faury gör sedan ett par decennier en nordligare, mer lättsam variant som med hjälp av ekfatslagring i använda fat ger generöst ifrån sig redan nu. Lätt insmickrande dofter av lakrits, tjärpastill, rök, vanilj, grillad grön paprika och lite parfymerad söt frukt undertill. Smaken har rondör, hustypisk mjukhet, liten syltighet, med fina, aningen nedtonade syror. Anis och lakrits i slutet. Trevligt vin - syrahvänner kan glädjas åt flaskor som fortfarande finns här och var på bolaget.

2004 Saint-Joseph (Bernard Faurie, Tournon, Rhône)

2004 Saint-Joseph (Philippe Faury, La Ribaudy, Chavanay, Rhône)

Inga kommentarer: