torsdag, juli 26, 2007

2000 Château Monbrison


Monbrison är en cru bourgeois utanför byn Arsac i Margaux på runda tjugotalet hektar, planterade med hälften cabernet sauvignon, 30% merlot, 15% cab franc och 5% petit verdot. Vinmakare till kvällens flaska är Jean-Luc Vonderheyden, som förvandlade Monbrison från en medelmåttig cru bourgeois till ett slott som emellanåt är jämförbart med tredje-fjärde cru. Superlågt skördeuttag och mer av nya ekfat var nyckelorden. Jean-Luc dog sorgligt nog redan som 35-åring och efterträddes av sin bror Laurent, som fortsätter på den inslagna vägen. Vill man göra fynd i Bordeaux, så är Monbrison ett av dem. Årgång 2000 var ett stort genombrott, 2004 mer än lyckad och 2005 bäst hittills, enligt rapporterna.

Vi korkar upp och karafferar vinet, passar samtidigt på att stoppa nosen djupt i både flaskhals och karaff. Médocdoften är ovanligt läcker och fin, präglad av framträdande järn och mineral, stall och jord, lagerblad och dragon, cassis och hallon, slutligen en air av vanilj. Intensiv och omedelbart givande. Smaken är riktigt god och komplett. Väl sammanhållen, mer än medelfyllig, med ungdomlig kraft samt början till mognad, rejäl mittsmak och ordentlig längd. Vi är tvungna att dubbelkolla etiketten, och jodå, vinet håller faktiskt bara 12,5% - rätt imponerande. Frukten har bra djup, koncentration och rondör, men är ändå subtil och infattad i helheten. Eken är rätt påtaglig med cederträ och lakrits, men ack så snyggt inarbetad i vinet. Detta är helt enkelt den bästa bordeaux vi testat på ett bra tag. Drickfärdig nu och kommer att bli ännu bättre med tiden. En brie blev passande sällskap. Det ska bli härligt att tulla på den här lådan under de kommande fem-sex åren.

2000 Château Monbrison Margaux Cru Bourgeois, (Mme Davis et ses Fils, Arsac, Gironde, Bordeaux)

3 kommentarer:

Ruso sa...

Vad roligt att Ni gillade detta vin. Jag lockade några arbetskamrater att köpa det här vinet för dryga tre år sedan. Jag har inte rört mina flaskor, sedan vi provade en flaska efter jobbet då. Jag var smått lyrisk då. Mycket trevlig Bordeaux för "lite" pengar. Tack för infon!
Jag läser Er blogg med stort nöje. Jag drack en Tim Adams Riesling 2005 igår och såg att 2006 kommer i ordinarie sortiment 1. Augusti. Den var riktigt bra och 2006:an sägs vara bättre ändå.

finare & vinare sa...

Tack för feedback! Det var din förtjänst att vi drog korken redan nu. Och det ångrar vi ju inte!
Köar vi möjligen på onsdag ? ;-)

Ruso sa...

Det blir nog så. Vi provade den mot en annan favoritriesling, Isolation Ridge Riesling 2005 från Frankland Estate. Den kan fås via Australian Wine Club http://www.australianwineclub.se/public/other/wine.php?id=83
Det var hårfint vem som vi tyckte bäst om. Min kompis och hans fru föredrog Isolation Ridge. Jag tyckte Isolation Ridge var något finare och mer utvecklad i doften, medan Tim Adams var ännu mer balanserad i smaken än den andra.