lördag, juli 07, 2007

2005 Bouchard Père et Fils Savigny-les-Beaune


Vi fortsätter hinka vatten, men börjar så smått inse att kampen mot grundvattenståndet är ett jobb för en sisyfos. Det sjunker väl undan vartefter, får man hoppas. Elektriska dränkbara länspumpar har blivit Skånes hetaste handelsvara, slut överallt... så vi provar nästa bourgogne från 2005 istället.

Initialt får vi en liten doft av gödsel, med gräs och lite knutna röda vinbär. Öppnar upp så småningom, särskilt över natten, med hustypisk doftkaraktär och riktigt fin pinotkrydda. Jordgubbsfrukt, mineraler, sten och vått ylle. Smaken bjuder på slank pinot med röda vinbär och jordgubb, rätt hög syra, lite gräs, örter och och lättare textur än i Joblots viner. Tunnare och mer läskande i karaktären.

Kanske inte riktigt vad vi väntat oss efter Bouchards rätt häftiga, lite rustika 2005 Monthélie som vi provade i Köpenhamn, men så hade ju den också varit öppen i tre dagar. Det här vinet är riktigt gott, men inget absolut måste. Kommer nog utvecklas fint med tiden, särskilt för folk som gillar den slanka syrliga stilen... varför inte prova till en stekt spätta med champinjoner?

2005 Savigny-les-Beaune (Bouchard Père et Fils, Beaune, Bourgogne)

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Kul att ni tyckte Monthélien var rustik och häftig, det är väl annars den appellation man skulle rösta bort först i ett teoretiskt Côtes-de-Beaune öråd...men som vanligt handlar det väl kanske mer om producent än läge + att 2005 verkar vara the real thing rakt över. Funderar på att prova en 2002 Monthélie 1er Cru från biodynamiska Château de Monthélie snart för övrigt - Britt på BKWine gillar producenten vilket var anledningen till att vi ringde på och vi blev imponerade i deras cave men det är ju å andra sidan lätt att bli i svalkan med vinmakaren framför sig.

Hoppas översvämningen ordnar sig, förstod inte på gårdagens post om ni slängde kartonger eller flaskor? Är väl fördelen med att bo många trappor upp i stan...

finare & vinare sa...

Vi köpte ju Monthélien efter att ha smakat - riktigt god. Den rejält stalliga karaktären är väl typisk för appellationen, om vi inte minns fel. Vi hade nog inte valt just den utan att prova. Men som sagt - det finns många skäl att vara begeistrad över bourgogne 2005. Vilket tyvärr även kommer märkas i form av högre priser. Redan de enklaste appellationerna från Bouchard kostade ju runt 270 kronor, uppseendeväckande dyrt...
Kartongerna förstås! Flaskorna skulle vi inte slänga ens om syndafloden kom. Håll utkik efter poster om vattnig mittsmak i rieslingar från Mosel och Alsace ;-)