onsdag, juli 11, 2007

2004 Pierre Amadieu Gigondas Grande Romane


Pierre Amadieu är den största familjeproducenten (Vigneron Independant) i Gigondas, med en tiondel eller 127 hektar av appellationens totala yta. Vinmakare är grundarens sonson Pierre Amadieu, en kille i trettiårsåldern. Grande Romane är familjens högst belägna vingård, på uppemot 400 meters höjd, vid foten av de taggiga och vackra bergen Les Dentelles de Montmirail.

Vingården omfattar fyrtio nordvästvända och kalkrika hektar med de äldsta stockarna (från 1950-talet) och det hårdaste urvalet av druvor. Druvmixen är 60% grenache noir, och resten delat mellan syrah och mourvèdre, i olika proportioner beroende på årgången. Druvorna avstjälkas helt, vinifieras sedan traditionellt under en jäsningsperiod av tre till fyra veckor. För mourvèdredruvorna använder man sig av kolsyrejäsning (som i beaujolais) för att maximera fruktigheten. Vinet mognadslagras på nya och andrahands barriques, samt en del större fat, under tolv till arton månader. Ingen filtrering görs längre, kanske har man helt enkelt lytt vinadvokatens råd i "Wines of the Rhône Valley"?

Till ostarna testar vi denna purunga vieilles vignes-cuvée. Vår erfarenhet av gigondas säger oss att det brukar vara lagom att ta de mer ambitiösa vinerna vid sju års ålder. Kvällens vin är inget undantag. Doften är knuten och tät som en vägg. Det handlar om riktigt mörkbärig, ung, smått syltig frukt med kryddiga inslag av nejlika. Smaken är smarrig, rätt massiv och tanninrik. Syrorna är helt okej, kanske tack vare kalkjorden, nordvästläget och årgången. Vi och våra gäster tycker att vinet är riktigt gott, men egentligen är det lite synd att dricka det så här tidigt. De väl utväxlade 14,5% kickar in rätt snart, det snurrar till i planeten och samtalstemperaturen höjs, vi kallar det för "gigondas-effekten". Undvik den till lunchen -"trop lourd" tycker inte så få fransmän om gigondas.

Det danska priset 129 DKK är schysst (Erik Sörensen), så passa på i Köpenhamn.

2004 Gigondas Grande Romane (Domaine Grande Romane, Pierre Amadieu, Gigondas, Rhône)

Inga kommentarer: