tisdag, juli 10, 2007

2006 Château Pradeaux Bandol Rosé


Det har blivit dags att kora sommarens bästa rosé. Vårt ideal är trådsmalt och grinigt definierat: den typiska provence-rosén har ljusorange till laxrosa färg, återhållsam smultronfrukt gärna med inslag av blodapelsin och grape, minimal sötma, måttlig alkohol, markerad bitterhet och lång eftersmak. Cinsault ger finessen, mourvèdre kraften. Vi har bara hittat exakt detta i Bandol, så det är inte oväntat att just en bandol uppfyller våra snäva kriterier.

Färgen är exemplariskt blek, otroligt snygg. Glaset bjuder på en mycket god rosédoft någonstans mellan jordgubb och blodapelsin, med fin mineralitet och inslag av örter och några brända drag. Smaken är likaså verkligt god med bra bett, fint balanserad, läskande och utrustad med sommar-roséernas längsta eftersmak. Perfekt och helt stilkorrekt enligt vår snäva definition. På delad andra plats hamnar 2005 Guigal Côtes-du-Rhône Rosé, även om den inte alls uppfyller kriterierna med sin rikare frukt och rödare färg - och så den lite udda, knastertorra, aristokratiskt fjäderlätta 2006 Comte Lafond Sancerre Rosé. 2006 La Source de Vignelaure får ett hedersomnämnande för framträdande järntoner i doft och smak, och en intressant blek färg någonstans mellan grå och gammelrosa.

2006 Château Pradeaux Bandol Rosé (Château Pradeaux, Saint-Cyr-sur-Mer, Var, Provence)

5 kommentarer:

Frankofilen sa...

Oj tidig prisutedelning. Jag har väl inga invändingar - har inte provat Pradeaux ännu även om jag köpt den, inte heller La Combe d'Or (även om jag drack 2005:an förra året), men röstar nog på Source de Vignelaure. Hoppas på en härlig brittsommar och varma augustidagar tillsammans med 2006 Capitelles des Mourgues Rosé som en dark horse som släpps i augusti. Senaste tidens väder inbjuder mera till Shiraz...eller port. Älskar att ni fångat solen på nästan alla kort från Skåne - de är verkligen bra.

finare & vinare sa...

Kul att du gillar bilderna (och flera pluspoäng för att du kallar dem kort, som alla sa när vi var små och världen var analog). Det är roligare att plåta vin när man har solljus att leka med.
Vi kunde klara av prisutdelningen nu, eftersom vi satt spelreglerna och är enväldiga domare. Om däremot en oväntad flaska rosé från Tempier eller Bastide Blanche skulle dyka upp i Köpenhamn har vi problem. Fast den risken är nog försumbar...
Om vi kunde hitta någon god blekfis från Var/Côtes-de-Provence skulle vi också bli glada, till exempel Château Peyrassol, Château Réal Martin, Château Miraval, La Tour l'Evêque eller Saint-André de Figuière. Nyckelordet är cinsault. 2006 Capitelles des Morgues är säkert god, men tävlar på en annan bana: dominerad av syrah, färgstark, fatlagrad, fyllig, parfymerad...

Swedish sa...

Låter klart läckert! Var det 2004:an eller 2006:an ni drack? (Syftar på titeln)

Frankofilen sa...

He he "kort" var en freudian slip jag inte tänkte på när jag skrev det. Det är min sambo som sköter all fotografering i familjen. Trots att jag anser mig själv som väldigt digital har jag inget emot att bli kallad analog. Tror ni inte det passar väldigt bra med en Pauillac till det?

finare & vinare sa...

När man tänker på Frankrike är det ju inte minst den analoga sidan av landet som lockar;-) Så visst är det ett positivt värdeord, med lite nostalgiska inslag... frågan är var de mest analoga vinerna görs? Vi sätter en slant på Jura, i stort sett helt opåverkat av tiden och trenderna. Andra kandidater?