fredag, juli 27, 2007

1997 vs 1999 Castello di FonterutoliÅrgång 1997 av Castello di Fonterutoli är en av de intressantare och skakigare lagringshistorier vi varit med om. I begynnelsen (september 2000) fanns arton flaskor av ett mycket direkt och kraftfullt vin, om än lite endimensionellt vid den tiden: massor av extraherad sangiovesefrukt och nyrostad ekplanka. Däremellan har diverse underliga, emellanåt både stumma och rätt osmickrande faser passerats. Rekommendationer om lagringsfönster från proffs som Wine Spectators James Suckling eller Grappes Johan Magnusson har inte alls visat sig stämma. Senare olyckskorpars kraxande om ohjälplig utförsbacke tycks också komma på skam, trots allt.

1997 Castello di Fonterutoli har istället, något oväntat, visat sig vara en "Röttorp" (för längre lagring.) Nu, tio år efter skörden, tycks historien om Fågel Fenix äntligen ha nått ett överraskande och lyckligt slut. Vinet är helt moget. Doften är öppen, lite portvinslik, och ger generöst ifrån sig av plommon, russin, bränt socker, fikon och mjuka kryddor som nejlika, kanel och ingefära. Smaken är sammetslen, mjukt viskös med helt nersmälta garvsyror och en lång god eftersmak med samma drag som doften. Ingen överflödig alkohol märks av. Till en ostbricka under livligt samtal med deltidskräklingbon L blir vinet rena sybaritiska njutningen.

Nu måste vi ju bara få reda på hur stor skillnaden egentligen är mot årgång 1999 - som vi gav ett ljummet omdöme sist vi provade eftersom vi tyckte den hade alltför framträdande träsmak. Vi häller upp. Doften är klart mer knuten och sluten. En inslag av hästskit som vi inte fann i 97an dyker upp här, tillsammans med mer betoning på bittermandel, sötlakrits och lite vassa sura körsbär i doften. Smaken har fortfarande mer av åtstramande garvsyror och ekig strävhet. Vinet känns tuffare och kantigare på det hela taget, och påminner faktiskt om upplevelser från 97ans svårare faser. Slutsats: det är nog bara att ge sig till tåls. Vi gissar att det yngre vinet om ett par tre år kan nå fram till liknande harmoni som det äldre - om nu bara eken ger med sig...

1997 Castello di Fonterutoli (Marchesi Mazzei in Fonterutoli, Castellina in Chianti, Toscana)

1999 Castello di Fonterutoli (Marchesi Mazzei in Fonterutoli, Castellina in Chianti, Toscana)

Inga kommentarer: