onsdag, juli 11, 2007

2005 Juliusspital Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs


Vi gillar Franken, detta underskattade tyska distrikt som gör så goda och matvänliga viner. Vi gillar de runda Bocksbeutel-flaskorna. Vi gillar att köra bil längs undersköna Tauber och Main. Och vi gillar att Würzburger Stein nästan ligger inne i Würzburg. Det är ett sannerligen imponerande läge precis på andra sidan floden. Den tvärbranta södersluttande vingården om 85 hektar delas av tre ägare: Juliusspital, Bürgerspital och Staatliches Hofkeller.

När viner härifrån (alltför sällan) dyker upp på våra breddgrader brukar vi hugga till. Den här gången är det tack vare Enosvezia som under senaste året tagit in flera intressanta tyska producenter. Men man behöver inte dela våra romantiska minnen av landskapet för att gilla vinerna. Det här är nämligen ett av de bästa tyska viner vi smakat.

Färgen är rikt citrongul. Den stora doften uppvisar aprikoser, honung, väl mogna druvor och mineraler. Smaken är kraftfull, rik och generös med perfekt balans av mogen solskensfrukt och syra. Lite bitterhet av grapefrukt i en helt torr smakprofil som gör vinet matvänligt. Mineralerna står för fräschören i eftersmaken. Ett sensationellt bra vin från en stor årgång, att dricka nu och säkert ett decennium framöver. Omöjligt att inte falla pladask. Som tur är finns vinet kvar i beställnings-sortimentet efter den tillfälliga lanseringen i maj.

Till piggvar i ugnen, med grön sparris, färskpotatis, pepparrot och skirat smör.

2005 Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs Trocken (Juliusspital, Würzburg, Franken)

Inga kommentarer: