måndag, juli 30, 2007

2003 Castello di Brolio


Ett kok körsbärssaft på mogna moreller från gården blev av idag. Så doftreferenserna är givna: morellkörsbär, bittermandel, körsbärskärna. Över alltihop svävar insmickrande vanilj, snudd på varm knäck. Mörk choklad, steniga mineraler och en anstrykning av järn kompletteras efter en timme av en smula stall. Smaken är len, harmonisk, snabbmognad, ändå ungdomlig, sötfruktig med mjuka tanniner och lite bränd värme. Det här är utan tvekan den mest lättillgängliga versionen av Castello di Brolio som hittills gjorts, omedelbart drickbar (årgång 2000 hade liknande drag). Till ost efter maten sjunger vinet fint med en timmes tid i karaffen. Några magnumbuteljer finns på hyllorna för den som vill dra ut på njutningen ett tag till. Annars är det beställning som gäller.

2003 Castello di Brolio (Barone Ricasoli, Gaiole in Chianti, Toscana)

Inga kommentarer: