onsdag, augusti 01, 2007

2002 Vouvray Silex d'Orfeuilles


Dagens släpp är riktigt kul för oss vänner av franska viner. Efter en sväng till stranden har det så blivit dags att prova det första, en chenin blanc som vuxit på sluttningar med ren jordmån av flintsten. Arnauld Herivault heter den unge vinmakaren, som sedan 2000 skiljer ut de druvor som vuxit på silex, det vill säga flinta.

Vinet har en ljusgul färg med vita reflexer. Vi får en mycket aptitretande doft med framträdande mineraler, jäst, vått ylle, lite mandel och återhållsam frukt där man finner drag av citrus och röda äpplen. Samma slags fräschör som i chablis eller champagne, alltså. Lång, ren, heltorr smak som seglar fram nästan enbart på höga, smått härjande syror - och mineraler. Kalkrik eftersmak. Det är ett elegant vin (dock särskilt ägnat för härdade syrafreaks) som kan bli väldigt snyggt till vit fisk med sås på grädde och en skvätt av samma vin. Att tämja syrorna några år i källaren är också en bra idé. Vinet lär hålla för längre lagring om man så vill.

2002 Vouvray Silex d'Orfeuilles (Domaine d'Orfeuilles, Bernard Herivault, Reugny, Loire)

5 kommentarer:

Maharishi -- Yogi M. sa...

Supergott i maj 08 också.

finare & vinare sa...

Vi tror dig! Säkert ännu bättre i maj 09!

Rhônarna-Micke sa...

Oh ja, vi inser just att vi tog er på orden. Det kommer en recension inom kort!

Finare Vinare sa...

Kul Micke, det ser vi fram emot. Vi testade faktiskt en flaska rätt nyligen och det verkar som att vi får ändra prognosen till maj 2012 ;-)

Anonym sa...

1 februari 2011 och jag tror nog att den börjar dala. - Helene