söndag, augusti 19, 2007

2005 Pierre Gaillard Clos de Cuminaille


Liksom Pierre Gaillards 2004 Côte Rôtie bjuder kvällens vin på en kryddig stil. Clos de Cuminaille är en hyfsat brant vingård i Chavanay, som gav Gaillards första Saint-Joseph redan 1985, då han var trettio år. Gaillard eftersträvar en drickvänlig fruktighet redan i det unga vinet, och vinifierar modernt med en hel del nya fat och mikrooxidation. För en grundlig presentation av Gaillards metoder och inställning rekommenderar vi vidare läsning i "The Wines of the Northern Rhône" (John Livingstone-Learmonth).

2005 Saint-Joseph Clos de Cuminaille har en tät, djupt blåröd färg. Alla vänner av cabernet sauvignon, testa detta vin, för här bjuds det verkligen på svarta vinbär! Förutom den mörka bärfrukten, gives den också i raffinerad form, som cassis. Lagerblad, ingefära och särskilt tydlig kardemumma kompletterar den riktigt stiliga doften. Smaken är stram, fyllig och svartvinbärsstinn. Här finns körsbärskärniga garvsyror som biter till bra i kinderna. En viss sydfransk fetma och en lång eftersmak av cassis. Vinet är stiligt, riktigt gott och förstås ungt idag. Men efter någon timme i luften ger det ändå generöst, och än mer så dagen efter. Rekommenderas!

2005 Saint-Joseph Clos de Cuminaille (Pierre Gaillard, Malleval, Rhône)

3 kommentarer:

Frankofilen sa...

Oj, jag höll på att missa att ni hade provat den här. Har också köpt så klart. Låter gott -men kanske lite otypisk? ;)

finare & vinare sa...

Vi blev nog lite besvikna på hans 2004 Côte-Rôtie, just av det skälet. Men det kan vi inte säga om det här vinet. Visst, 2004 Seigneur de Maugiron är mer typiskt och mitt i prick norra rhône som vi (månne du också;-) vill ha det, men 2005 Clos de Cuminaille är ett verkligt välgjort vin i en fylligare, fruktigare stil som tilltalar oss. Ung skön syrahfrukt. Prova en och skriv en rad! Och skulle vi nu dra upp 2004 Champelrose, så finns där inte särskilt många likheter...

Frankofilen sa...

Låter mycket bra, post kommer vad det lider var så säkra.