onsdag, augusti 15, 2007

2004 Nino Negri Le Tense Sassella


Ännu ett av våra absoluta favoritviner i ny extra bra årgång! Mer bourgognelik blir nog inte nebbiolo. Färgen är transparent och ljust granatröd. Vi får en örtig, kryddig doft med oerhört snygga fattoner som är infattade i helheten.

Nosen är fortfarande något knuten men ger särskilt av hallon, nypon, salvia och anis. Mandeltoner lite som av hudlotion svävar ovanpå. Den eleganta och slanka smaken är torr, stram, örtig och kärnig med anis och lingonsyrlig frukt med hallon, nypon och röda vinbär. Vitvinets fräschör förenas med rödvinets rondör i en både uppfriskande och intensiv helhet.

Druvsorten är nebbiolo, som lokalt i Valtellina kallas chiavennasca. Fatlagringen ägde rum dels i barriques i sexton månader, dels i stora ekfat under två år. Det här bör drickas svalt för maximal njutning, utvecklas bevisligen också bra i källaren. Skåpar ut samtliga i Sverige tillgängliga röda bourgogner upp till dubbla prisklassen. Ett absolut strålande vin till rena vrakpriset.

ps. dagen efter får vi mer av mogna röda vinbär och lite undervegetation i doften. I jämförelsen med i och för sig urgoda 2004 Pio Cesare Langhe Nebbiolo håller vi 2004 Le Tense som det bättre och mer lagringsbara vinet.

2004 Le Tense Sassella Valtellina Superiore (Nino Negri, Chiuro, Valtellina, Lombardia)

1 kommentar:

Ingrid sa...

En flska köptes just. Hoppas jag gillar den lika mycket som ni. Ska bara lura en kock att laga den perfekta maten till först sen kommer recensionen.