onsdag, augusti 01, 2007

1988 Domaine Rougeot


De här mogna krabaterna fick en lite styvmoderlig behandling sist vi provade dem. En känsla fanns av att de ändå hade betydligt mer att ge. Som så ofta är det sammanhanget som avgör upplevelsen. Inspirerade av besöken på Krakas Krog och Branteviks Bykrog bestämmer vi oss för att ge de gamla bourgognerna vad de tål. Det blir franska ankbröst, sky på fräst anklevermousse, Taylors 10 years tawny, tomatpuré och kalvfond. Därtill mungbönor kokta al dente, frästa i ankflott och därefter gräddstuvade. Vitpeppar går igen i kryddningen.

Vi serverar vinerna vid källartemperatur för fräschörens skull. Dekanterar, för här finns en del fin fällning. 1988 Volnay-Santenots har en god mogen doft med mint, järn, coca-cola, apelsin, gammal jordgubbsylt, karamell, balsamico, torkad frukt, torkade rosor och nypon. Alla doftintryck är subtila. Smaken är god, silkeslen, mogen men läskande, minglar kvar lite, med vitala syror. Man kan hitta likheter med 2003 Arbois Poulsard som vi druckit någon flaska av i sommar.

1988 Pommard har en vackert glansig, lite dunklare brunröd färg med bärnsten och tegel. Här finns en mintig, örtig doft med järn, jord, animalisk ton av grillad viltfågel, anis, lakrits, tomatstjälk och tomat. Här finns mer stabilitet i smaken. Fräschör och syror är helt intakta, viss koncentration finns och eftersmaken är påtagligt kryddig och lång.

Såsens anklever och portvin hjälper de sköra gamlingarna att tuffa till sig ett par storlekar och vitpepparen lockar fram pinotkryddigheten. Vinerna är som gjorda för den här maten! Vi är mer än nöjda den här gången, och inte så lite glada att ha fyra halvor kvar av varje sort. Frågan är om de förra flaskorna var sämre eller om det nya tillfället var bättre...

ps. När vi tänker tillbaka, så var flaskan Pommard vi provade i juni tydligt defekt, medan Volnayvinet nog var förhållandevis ok, trots oxidation i första doften.

pps. Kvällen efter bestämmer vi oss för att forska vidare i ämnet och befästa intrycken. Ankbrösten och såsen är desamma, fast nu har de fått sällskap av risotto på karljohansvamp och kantarellfond. Vinerna är minst lika friska och bra denna kväll. Pommarden ringer kvar riktigt fint i den långa eftersmaken.

1988 Volnay-Santenots 1er Cru (Domaine Rougeot, Meursault, Bourgogne)

1988 Pommard Cuvée Henri Rougeot (Domaine Rougeot, Meursault, Bourgogne)

Inga kommentarer: