fredag, augusti 31, 2007

1999 Château de Pibarnon Bandol


Château de Pibarnon är ett fint exempel på druvsorten mourvèdre i sin renhet. Bara 5% av druvorna är grenache. Vingårdarna om 45 hektar ligger högt över havet, varav tolv hektar i en spektakulärt terrasserad amfiteater i sydvästläge. Man gör sedan starten 1978 endast en cuvée - inget fufflande med exklusiva avtappningar. Man använder huvudsakligen gamla foudres, men en mindre andel får spendera fyra månader i nya fat, för att sen återförenas med resten av vinet. Sedan 2005 finns ett andravin för de yngsta stockarna. The Wine Doctor har gjort en lite mer omfattande presentation, där även detta vin provats. Sigva importerar till Sverige.

Det glasklara, ljust rubinröda vinet har en ljuvligt mogen, frisk, elegant och god doft av intensivt röda bär, särskilt vinbär och körsbär. Därtill kommer ljusa plommon, paj med vaniljsås, stenig mineral, friska sydfranska örter, ljus piptobak och ett subtilt inslag av stall. Hela härligheten är rent av superläcker bara att inhalera, doften är komplex och vidöppen för vällustig njutning av nästan rysningsframkallande slag.

Frukten är frisk nog i smaken, den läskande syran likaså, och den kärniga/örtiga bitterheten mer märkbar är de hyfsat uppmjukade tanninerna. Intensiteten, kraften och strukturen är det skönaste i Bandol-väg vi smakat på länge, och alkoholen väl tyglad (13,5%). Summa summarum: allt är i harmonisk balans i munnen, och bär via den uppstramande bitterheten ut i en lång, aningen eldig eftersmak.

Man blir faktiskt rörd av det vackra resultatet. Det handlar om tvättäkta franskklassiskt vinmakeri, alltså av det lagringskrävande slaget. Upplevelsen är en helt annan än vi minns från inköpet drygt fem år tillbaka, en utveckling väl värd sin väntan. Detta är, som läsaren nog förstått vid det här laget, ett mycket, mycket gott vin som fått precis tillräckligt med tid i källaren för att hinna bli drickfärdigt.
Det lär dock hålla, och utvecklas, i åtskilliga år till, så vi ses igen om ett år  och håller under tiden utkik efter efter årgång 2004. Skönt att återupprätta bilden av röd bandol efter ett par stolpskott på senare tid.

1999 Château de Pibarnon Bandol (Comte Eric de Saint Victor, La Cadière d'Azur, Provence)

2 kommentarer:

konjären sa...

Låter lovande... ligger med 2001 och väntar på vad som komma skall, men jag väntar väl ett tag till att döma av era erfarenheter!

finare & vinare sa...

Pibarnon är som sagt anlagt för källaren (eller vinrummet;-) så vänta du ett par år, eller mer. Vilket gott vin!