lördag, september 01, 2007

2006 Jurtschitsch Riesling Zöbinger Heiligenstein


Regeringsgatan kl 9.50. En kö med huvudet vid Mäster Samuelsgatan svänger på sin lilla svans någonstans nere på Hamngatan. Män, män, män och så, oj, där siktas en enstaka kvinna. Vad är det som får alla dessa män att ställa sig i kö, höstens första lördag? Jo, svensk whisky - som inte ens är färdiglagrad! Varför inte inrätta ett särskilt släpptillfälle enbart för denna unika företeelse? Men här skriver vi ju faktiskt om vin, och inte så få köade nog för att handla bourgogne idag. Sällan har väl så många bourgogner mött den svenska marknaden vid ett och samma tillfälle... en vagn, en vagn, ett kungarike för en vagn! En sval källare, mörk garderob och massor av tålamod blir också viktiga för att göra dessa dyrbara droppar rättvisa framöver.

Men vi vill ju njuta nu, så vi vänder oss till ungdomselixirets hemort i Österrike, nämligen byn Zöbing och den underbara vingården Heiligenstein. Österrikisk riesling tycker vi är extremt aptitretande i sin ungdom (möjligen allra bäst då, om man inte har problem med syran) och utgör en perfekt aperitif före måltiden. 2006 var enligt rapporterna mycket bra, Jurtschitsch likaså, förväntningarna är alltså på topp - och infrias! Färgen är ljust gul med massor av minimala kolsyrebubblor i glaset. Doften är återhållsamt sirlig (inte alls aromatisk), och mineralisk med inslag av ananasspad, citronfox, nässlor och sockerdricka. Wow, smaken är helt super! Ursnygg, klassig, med en underbar restjästig karaktär som för tankarna till fin champagne och dito cider. Den är helt torr och ger behagligt motstånd men dricker ack så fint redan nu. Ligger strax efter Weingut Hirsch och nästan jämsides med Willi Bründlmayer om våra smaklökars välsignelse till bästa österrikiska upplevelse. Urgott vin, den perfekta apéritifen!

ps. Vi testar ytterligare en flaska till krabba, och vinet står upp till den svåra motståndaren. Den lilla sötman möter upp sältan i krabban och vinet blir alls inte överkört. Vinet är lika gott som vid första smakprovet...

2006 Riesling Zöbinger Heiligenstein (Jurtschitsch Sonnhof, Langenlois, Kamptal)

5 kommentarer:

Johan sa...

Det var onekligen lite stökigt i kön Regeringsgatan i lördags. Ett tag trodde jag att det skulle bli slagsmål precis framför mig när en gubbe trängde sig förbi 50 meter kö :-)

finare & vinare sa...

Smockan hängde som sagt i luften. Varken butikskillen eller vi var sugna på att förstöra den fina lördagsmorgonen, så vi lät honom helt enkelt slinka förbi, förhoppningsvis med svansen mellan benen;-) Precis i dörren hade det omoraliska lilla sällskapet lovat att de alls inte hade något ärende till vinkällardelen... förresten kön, var inte den snarare 250 meter? Och när tänker du ta din 2003 Château d'Ampuis?

Johan sa...

Jo, lång var den i varje fall, den såg ut att försvinna runt hörnet på hamngatan. Cellartracker tycker att man ska vänta till 2013 med d'Ampuis men det känns långt :-) Parker tycker att man kan dricka den redan nu, och än är det ju inte för sent att införskaffa fler för ett litet barnarov.

Det har pratats om att prova viner från norra rhone om ett par helger. Ett annat lockande barnarov är Chapoutiers l'Ermite 2000.

finare & vinare sa...

Vi är extemt förtjusta i att dricka fina syrahviner i sin ungdom. 2003 Brune et Blonde står på kö för provning mycket snart. Gillar man den mycket finns det ju fler.
1998 Brune et Blonde var enormt bra som ung, och vi väntar fortfarande på att den kommer ut ur tunneln.
Årgång 2004 av Delas finviner gjorde heller inte ont alls. Så varför inte korka upp vid rhônesmakningen?

Johan sa...

Hej!

Såg att ni gillade denna! Nu när den är slut på SB och börjar ta slut hemma i förrådet, har ni något smakmässigt matchande förslag?