onsdag, september 26, 2007

Vårt bästa under 400


Vitlöksspäckad lammstek efter hårt arbete... kan det bli bättre? Och så funderingarna om vad vi vill dricka... södra Rhône? Norra Rhône? Bourgogne? Bordeaux? Vilket vin som helst skulle ju gladeligen ge sitt bästa till lammet. Men en bisats i en kommentarsrad där vi fick den raka frågan om systemets bästa tillgängliga vin under fyrahundra, gör att urvalet smalnar av lite.... för vi vill ha total tillfredställelse - och det nu med det samma!

Nosen är ack så underbar: tjärpastiller, saltlakrits, tändsticksplån, brun farin och muscovado, korinter, kryddor, vaniljstång, mandelolja och en perfekt parfymerad syrahfrukt mittemellan röda vinbär och björnbär. Enbart ljuva dofter...

Smaken är suveränt harmonisk och balanserad, drygt medelfyllig och kryddig med mjuk, rik, frisk frukt och en pust av sydfranska örter. Det här är precis på pricken vad vi drömmer om i ett syrahvin, eleganta aromer och finess. S: vinet är helt jäkla formidabelt gott! T: ...och dessutom är det ju absolut tillgängligt och njutbart idag! Inget snack om att gneta och vänta tio år, eftersom vi gärna älskar vår syrah ung - om det är möjligt. Efter detta vin, och det tidigare utropstecknet 2004 Hermitage Les Bessards, finns inte längre några giltiga ursäkter för att vi ska missa 2004 Côte-Rôtie La Landonne från samma producent. Winemaker Jacques Grange, we love you!

ps. Läs också vad Holger tyckte om det här vinet.


2004 Côte-Rôtie Seigneur de Maugiron (Delas Frères, Saint-Jean-de-Muzols, Tournon, Rhône)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl underbart respektlöst att korka upp ett 400-kronors vin en onsdagskväll.

Måtte Ni njuta utav bara h-vete..

Vi som konstaterar detta är självklart bara avundsjuka när vi själva sniffar på en Porcupine Ridge Syrah med några år på nacken till några smörgåsar med trattkantareller.

Men Ni driver oss snart till att starta en alternativblogg.
(Med önskan om att delta i de "vuxnas gäng")

Finare Vinare sa...

Snälla, var inte avundsjuk! Varje kväll är en möjlighet att njuta av något gott - och det måste inte kosta mycket. Syrah och trattisar låter inte dumt, men prova också med fatlagrad chardonnay till de smörstekta svamparna. Det tycker vi är mumma...
Alternativbloggen - den kommer vi läsa!

Anonym sa...

Okej då, jag får väl sluta sjåpa mig och skaffa en flaska eller två. Med goda erfarenheter av Delas och er panegyrik blir trycket för starkt. Låter hur gott som helst.

Spännande att lamm och syrah var för sig är bland de mest kombinerbara inslagen i en kalasmiddag, eller hur? Tänk bara: Lamm med syrah är underbart, lamm med bordeaux är underbart, lamm med sangiovese är underbart, lamm med priorat, fyllig pinot, GSM... Omvänt är det rätt lite som inte passar utmärkt till merparten av gamla världens syrahviner. Från ganska lätt fågel till den bröligaste älgsteken är syrah druvan som varken är för mycket eller för lite.

Kanske får ha en extra flaska bredvid huvudvalet framöver, konsekvent, för att testa var gränsen går?

Unknown sa...

Ååå tänk att få ett sådant svar på en bloggkommentar. Det är ren lyx. Så finns det ju även en hel drös flaskor att få tag på. Jag är på väg! Stort, stort tack för hjälpen.
Jag älskar lamm, detta blir till steken när vårt nya lamm anlänt om några veckor. Apropå närodlat, köttkvalitet o.dyl. Vad sägs om lamm som ens guddöttrar kramat från födsel till slakt?
J.A

Anonym sa...

Väldigt bra beskrivning Anders! Till lamm kan man dricka allt, till syrah kan man äta allt...