onsdag, september 05, 2007

2005 Gevrey-Chambertin La Justice vs. Le Créot


Två Gevrey-Chambertin med ursprung i namngivna lägen på bynivå, från nysläppta fina 2005. Det ska bli ett sant nöje att ställa upp dem mot varandra och äta lammfärsbiffar med provençalska grönsaker i ugn. Båda vinerna är förvånansvärt givmilda redan nu...

La Justice har en helt underbar och sammansatt doft med skinande hallonfrukt, mandel, kola, paj, pinotkryddighet, fräst lök med ljust kött, och tomatpuré. T hittar en tydlig fläkt av nytt fönsterkitt på spröjsade fönster, vilket fungerar som madeleinekaka och utlöser ett antal somriga barndomsassociationer till stenar, grus och blommor. Smaken är relativt lätt, och den strålande ljusa frukten tyngs inte alls av ek idag. Friskt, något stramt, med urgoda höga syror, lite kärnbitter mittsmak och bra längd. Elegant, transparent med vitvinslik fräschör. Le Tense Sassella har vissa liknande drag. Inte insmickrande, bara otroligt gott. Man blir rörd. Efterhand kommer mera av anis, lakrits och mentol i doft och smak. Vinet seglar högt på sina fruktsyror!

Le Créot har en extremt lockande, djup, bred och mörk doft. Här finns gott om animaliskt köttiga, lite tuffare drag, med tjära, choklad och mörkare bärighet åt björnbärshållet. Man kommer nästan att tänka på en lättare Côte-Rôtie. Anis och svagt fatoxidativa inslag med en smula terpentin tillkommer efterhand. Smaken är mycket god, godare tycker S, lite rundare och fatigare än föregående vin, med ett snäpp lägre fruktsyror och en aning eksträvhet. Lite malört och garvsyror märks i eftersmaken. Faten är mer påtagliga, och håller frukten i ett bestämt grepp idag. Ändå är vinet klart tillgängligt, men strålar inte riktigt lika klart som La Justice.

Vi summerar - aj så gott, vilken lycka, två riktigt schyssta bourgogner i mellanprisläge, där La Justice nog ändå vinner idag på pur elegans. För den som uppskattar sin pinot noir ung kan det knappast bli bättre. Köp omgående! Framtiden lär inte bli sämre för något av vinerna...

2005 Gevrey-Chambertin La Justice (Antonin Guyon, Aloxe-Corton, Bourgogne)

2005 Gevrey-Chambertin Le Créot (Jean-Claude Boisset, Les Ursulines, Nuits-Saint-Georges, Bourgogne)

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Tack för det. La Justice är en av mina säckgrisar -roligt att ni gillar den så mycket. Låter gott -och mycket mera tillgänglig än den Savigny och Mercurey ni provade häromdagen (och som jag också köpt) om jag förstår rätt?

finare & vinare sa...

Grisen i säcken måste provas fort, är det riktigt bra vill vi ju har mer. La Justice ropar mer, mer...
Framförallt är det ju ett ännu bättre vin än Savigny och Mercurey (och visst, också mer tillgänglig). Må ingen skugga falla över dem i deras sympatiska prisklass!