måndag, september 24, 2007

2001 Château Batailley


Som vi brukar säga, när man bara vill ha ett hyfsat glas médoc.... så vi smakar på detta vin igen, för sig själv, med en film och en liten ostbit. Doften är typiskt cabernetdominerad med grön paprika, mint, örter, blyertspenna, rök, stall och jordkällare. Smaken är frisk, mjuk i tanninerna och läskande god, men lite tom och vattnig i mitten. Trevligt vin, mer än drickbart med hyfsad eftersmak och snudd på mersmak, men som sagt, verkligen inte märkvärdigt för priset. Doften är något bättre än smaken. Ungefär lika bra som sist, eller kanske lite bättre, eftersom förväntningarna var nedskruvade den här gången. I lättaste laget för smakrika kötträtter. Vi gissar att de flesta förväntar sig mer för trehundra kronor.

ps. Vi hackar vidare. Efter ett dygn i öppen flaska har vinet redan utvecklat oxiderade drag av sura körsbär. Godare igår. Vi undrar över framtiden...

2001 Château Batailley, 5ème Grand Cru (Héritiers Casteja, Pauillac, Bordeaux)

5 kommentarer:

konjären sa...

Tja, vi har ju diskuterat det här vinet förut... Min fråga kvarstår, egentligen; om man nu vill ha ett vin av samma stil och kvalitet (eller bättre) men till lägre pris - vart vänder man sig då? Förslag? Har ett par Raimat Vallcorba Reserva på lut som jag hoppas kan ge något liknande. Andra idéer?

Finare Vinare sa...

Kanske kommer svaret redan den 15/10...
Får vi viska 2004 Pontet-Canet, släppets enda högklassiga pauillac i anständig prisklass, eller 2004 Armailhac om man vill komma billigare undan...

Anonym sa...

Jag var på Pontet-Canet 10/9. Det var ett mycket trevligt, intressant besök. Som avslutning bjöds det på 1997, som smakade mycket bra. Mycket och tydlig Cabernet. Mycket drickvänligt. Dom sålde många årgångar till höga priser, men i trälådor för en eller två flaskor. De såg det som souvenirer. Besökte Intermarche, snabbköp i Pauillac. Där fanns 2004 för 29,90€. Sånt gör ont när man flyger. Maison du vin i Bordeaux tog 44€. Köpte och provade Les hauts de Pontet-Canet 2004, andravinet, som görs på samma sätt som förstavinet, dock från yngre plantor. Det lovar gott inför förstavinet. Jag har inte ert vokabulär vad gäller vinintryck så jag kan bara säga, himla god cab-bordeaux.

Anonym sa...

Jag är väldigt förtjust i Meerlust Rubicon. Drack 98:an i helgen och den börjar nå viss mognad. Helt klart "klassiskt" inspirerad med en "låg" alkoholhalt, dvs 13%

Anonym sa...

Hej,

jag har tagit mina första stapplande steg på den vinbloggarstig som ni har trampat upp så förtjänstfullt. Vi får se vad det blir av det. Titta hemskt gärna in på http://nettareegioia.wordpress.com då och då.

Beklagar om jag missbrukar kommentarsfunktionen, i brist på mejladress. Men ni måste inte publicera om ni inte vill, tror jag?