lördag, september 22, 2007

2002 Parent Monthélie vs. 2005 Rodet Savigny-les-Beaune


Under resten av kvällen äter vi ostar och pratar på, det blir brie och saint-albray. Vi ställer upp två yngre, lite enklare côte-de-beauneviner att jämföra i våra dubbla glas. Vinerna är ganska likartade med kalla, våta, råa drag. Båda är drickvänliga och goda till ost.

2002 Monthélie från Domaine Parent har en kall doft med våt lera, insjö, rått kött och något dämpad rå frukt med drag av blåbär, lingon och vinbär. Här finns också inslag av örter och nypon som vi gillar. Smaken är lite kärv och rätt grön, oinsmickrande men rätt så god och läskande - med bra syror. Inte så märkvärdigt vin, fast ändå helt ok. Vi köper nog inte fler.

Antonin Rodets 2005 Savigny-les-Beaune har vi druckit flera flaskor av tidigare, och vi gillar den mer och mer. Doften är fruktigare och större än i föregående vin. Vi hittar, förutom våt sten och ung rå frukt, idag också mer av jordgubbe och konserverad persika (rentav peach melba). Fin kryddnejlika assisterar. Garvsyrorna är pigga och lite kartiga, fruktigheten rejäl men slank, munkänslan är läskande, priset är bra - vi uppfattar vinet som betydligt bättre än sin 85 kr dyrare medtävlare. Det är rent av så att man bör lägga undan ett smärre parti av det här vinet, eftersom endast ett år (eller fler om man så vill) kommer ge en positiv utveckling mot större harmoni.

2002 Monthélie (Jacques Parent, Pommard, Bourgogne)

2005 Savigny-les-Beaune (Anthonin Rodet, Mercurey, Bourgogne)

Inga kommentarer: