tisdag, september 18, 2007

2004 Patrick Jasmin Côte-Rôtie


Patrick Jasmin får ett mycket sympatiskt och respektfullt helporträtt i John Livingstone-Learmonths "Wines of the Northern Rhône". Det roligaste citatet dyker upp när han berättar om sin första skörd samma år som han tog över efter faderns tragiska bilolycka 1999. "Jag provade en druva före skörden och den smakade som ett plommon, eller plommonmarmelad, inte alls som en druva. Jag blev orolig och bad veteranen Marius Gentaz-Dervieux att smaka. Han sa bara att den påminde honom om 1947!"

Vi häller upp Patrick Jasmins Côte-Rôtie från 2004 (och han gör endast en cuvée, blandad från alla sina fina lotter - bra tycker vi). Efter att ha vädrat bort en lite unket, reduktivt drag hittar vi en hel del likheter med Guigals 1998 Brune et Blonde. Den mineraliska doften bjuder först på rått kött, vinbär och våt sten. Lite vitpepparkrydda och lagerblad assisterar. Smakprofilen är först snarlik ovannämnda vin, medelfyllig, ungt saftig med bra, fräsig syra, men lite vattnigare, lättare och förstås kortare i eftersmaken. Någon kryddighet och tomatpuré hittar vi också. Gott är det förstås, men lite snålt känns det ändå denna kväll.

Kvällen därpå återkommer vi till vinet. Nu har det hänt positiva saker. Doften har kompletterats med mandel och körsbär. Smaken har tappat sina vattniga inslag och tätat ihop sig bra. Den är mer sötfruktig och kryddig, med fin hallonintensitet i slutet. Vinet är slankt och elegant, med betoning på druva mer än på fat - finessen i både aromer och smak är gemensam med granndistriktet i norr, Bourgogne. Viss lagring krävs alltså, men redan om ett par tre år kan det vara dags att dricka. Vill man ha en flaska är det läge att agera blixtsnabbt (vinet släpptes igår).

ps. Det kom in ett par lådor till under onsdagen, de syns konstigt nog inte i saldot på SBs hemsida. Eller så gick de åt under en timme. Kolla själva...

2004 Côte-Rôtie (Patrick Jasmin, Ampuis, Rhône)

4 kommentarer:

Unknown sa...

Nu undrar jag, bästa drickfärdiga vinet på systemet under 400 pix.
Johan (A)

Thomas Lindgren sa...

John Livingstone-Learmonths "Wines of the Northern Rhône"

Detta verkar vara insiderboken att äga just nu; jag kan knappt räkna hur många exemplar som verkar vara antingen på väg eller redan på plats i den omgivande bloggosfären. Och den ser onekligen både imponerande och trevlig ut.

Men min fråga är ... vilken är motsvarande bok man bara måste ha om Bourgogne?

Magnus sa...

Ja, Jasminen tog slut snabbt (det finns inga kvar i Sthlm just nu), jag hade tur och grabbade åt mig de två ensamma flaskor som stod på hyllan när jag släntrade in under sen eftermiddag. Och det låter ju som ett gott köp på eran beskrivning, med reservation för att det behöver mogna några år då.

Bourgogne-bok tar jag också gärna ett tips på. Något så excellent och aktuellt som JLLs Rhône-bok tycks inte finnas. Clive Coates Côte D'Or: A Celebration of the Great Wines of Burgundy är ju tio år gammal vid det här laget. Jag köpte nyligen Anthony Hansons lunta, Burgundy, men har inte hunnit igenom hela och väntar därför med ett utlåtande. Den är från 2003 så den är åtminstone något mer aktuell.

Finare Vinare sa...

Johan, det där var verkligen en knivig fråga!
Det beror ju på vad man gillar. Och ofta behövs precis en hundring till för att kliva upp ytterligare ett steg. Men 2004 Clos des Papes (tyvärr slut)
ligger nog rätt bra till som årets bästa släpp under 400... bland det som finns att få just nu, säger vi 2004 Seigneur de Maugiron, för att vi älskar stilen (ung, elegant, drickvänlig syrah). Vi passar frågan vidare till läsarna!

Hej Thomas, de bästa vi hittat är dessa distingerade britter:

Côte d'Or - The Great Wines of Burgundy
av Clive Coates MW (1997)

och

Burgundy
av Anthony Hanson MW (1982, rev. 2003)