tisdag, september 11, 2007

2005 Nicolas Potel Morey-Saint-Denis Vieilles Vignes


Kvällens virtuella provning av denna unga côte-de-nuits blir spännande - vi ser fram emot en hyfsat komplett bild. Det finns skäl att vara nyfiken: vinet kommer från fina 2005, är påfallande bra prissatt och tillgängligt i form av hundratals flaskor. Vinet härstammar från vingårdar på bynivå belägna invid genomfartsleden N74, en remsa endast 1,5 km lång, parallellt och en halv kilometer meter öster om storheter som Clos de Tart och Clos de la Roche. Vi satsar ikväll på rödspätta à la meunière (med champinjoner och kalvfond), sugarsnaps och småpotatis.

Redan vid dekanteringen röjer doften lite korv och våt ylletröja. Färgen är mörkröd och lovande. Vi får direkt en ung, knuten, råfruktig, animalisk doft, med något inslag av rått kött, och än mer tydliga toner av rökt korv (inga problem för oss eftersom det påminner om norra Rhône). Frukten spänner mellan hallon, jordgubbar, moreller och körsbärskärnor. Därtill kommer pinotkrydda, grusväg och ett aningen sumpigt drag, som när man lutar sig över ett akvarium.

Smaken är stram, syrlig, hallonfruktig, en smula rökig, med påtagligt tuffa skaltanniner som vi uppfattar som lite uttorkande, men kryddiga. I munnen ges hyfsad densitet och en ordentlig syra- och tanninstruktur som lovar riktigt gott för lagring. Ett rejält, förhållandevis kraftfullt, stiligt snarare än finstilt bourgognevin, som lämpar sig mycket bra till mat under de närmaste fem åren. Inte minst till kvällens stekta fisk funkar det riktigt fint. Därefter kommer förmodligen mer av mognad, harmoni och drickvänlighet. Det känns som att det här vinet har en hel del dolda kvaliteter som väntar på att uppdagas med tiden. Vi lägger undan fyra flaskor och glömmer dem till 2012. Men som matvin ger vi alltså tummen upp redan nu!

ps. Läs också vad Drucket och Frankofilen tyckte.. Det verkar som att alla hittat unkna inslag: blomstervatten, akvarium, funk, avlopp, you name it... reduktion? Vi verkar överens om att vinet inte är drickbart idag utan mat. Men sen skiftar ju intrycken! Vi öppnade två flaskor, båda luftade en timme först. Fanns några skillnader var den ena aningen mer rökt och den andra något mer kartig. Men i stort sett hyfsat lika. Ett embryo idag, ett färdigt vin om fem år.

2005 Morey-Saint-Denis Vieilles Vignes (Nicolas Potel, Nuits-Saint-Georges, Bourgogne)

3 kommentarer:

Frankofilen sa...

Jag fortsätter diskussionen även här för ordningens skull ;)

Visst behövs mer tid, men det kommer ju alltid att vara en mörkfruktig robust lite bonnig Morey -fjärran från de sirliga rödfruktiga eleganta Bourgognerna iallafall vi oftast kommer över. Och det är ju verkligen vansinnigt ungt.Hur länge kan det här vinet ha varit i flaska egentligen? Att absolut kalla vinet defekt är svårt tycker jag -första sniffen var verkligen inte bra men till maten efter mycket luft och många skummande omhällningar tycker jag man fick en glimt av framtiden. Och den var ändå ganska god.

Magnus sa...

Vi hade (som synes) svårt för detta vin. De unkna dofterna övergick med tiden till något som bäst kan beskrivas som målarfärg och smaken blev egentligen aldrig riktigt bra. Vi står över, men tack för ett gott samarbete, det var kul ;-)

Vilket vin tar vi härnäst?

finare & vinare sa...

Allen Meadows / Burghound: "A potent nose of reduction, spice and a hint of floral aromas leads to rich and nicely defined middle weight flavours that possess good vibrancy and despite the funk on the nose, there is real freshness to the punchy and persistent finish. I like the character and style as well as the overall quality standard here. (88-91)/2013+"

Vi skriver under på Allen Meadows omdöme. Vi gillar stilen - traditionell "vin de garde". Möjligheterna finns. Nu är det bara att ha tålamod!