lördag, september 01, 2007

2004 Schloss Gobelsburg Pinot Noir Alte HaideVi stannar envist kvar i österrikiska staden Langenlois, Kamptal även till middagen. Ankbröst med kantareller i portvinssky, kryddad med stjärnanis, blir huvudrätt. Därtill våra favorittillbehör broccoli, le puy-linser och blomkålspuré. Den sistnämnda blev minst lika bra utan grädde den här gången.

Vinet har en djup, köttig, generös och lite ekig doft med höstlig granskog, rök, röda vinbär, körsbär och parfymiga björnbär. Här finns inslag av karamellkola med kaffe och bränt socker, liksom en smula sötlakrits. Smaken är avrundad, rätt intensiv och kraftfull, stor, parfymerad och hyfsat god - men knappast elegant. En aning av eldighet går hand i hand med grantonerna i munnen. Vinet är relativt utvecklat nu, så är man sugen på en lite annorlunda pinot noir-upplevelse, fast utan transparensen i fin bourgogne, så kan det vara intressant att prova.

2004 Pinot Noir Alte Haide (Schloss Gobelsburg, Langenlois, Kamptal)

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Le Puy linser och blomkålspuré, skulle ni vilja ge recept. Det låter användbart.

Finare Vinare sa...

Le Puylinserna är från Sabarot, den svenska grossisten är Werners Gourmetservice. Vi köper dem hos Vasastans Ost. Det är bra att fräsa dem ordentligt i olivolja, eventuellt med lite chalottenlök. Då blir de extra krispiga och al dente. Sen får de koka i buljong, max 20 minuter, häll av och voilà, vårt ena tillbehör är klart.

Blomkålspurén är väldigt fin med vinsåser av olika slag. Den är busenkel, koka blomkålen och mixa med stavmixer. Nu gjorde vi den med smör och mjölk, det blev minst lika bra som med grädde.