söndag, september 09, 2007

2003 Comtes de Rocquefeuil Montpeyroux


Vi är bortbjudna på middag. Vårt värdpar tillbringade sin semester i Lodève (i trakten mellan Montpellier och Cevennerna) där tidigare gäster hade skrivit i gästboken sina tips på producenter att besöka. Kooperativet i Montpeyroux verkar vara ambitiöst, och odlarna har en fin terroir att förvalta. Denna cuvée har funnits sedan 1990 och är namngiven efter befästningen Rocquefeuil, varav det återstår ett torn och den närbelägna vingården.

Blandningen utgörs av 40% carignan, 30% grenache och 30% syrah, skördeuttaget ligger runt 35-40 hl/ha. Marken är kalkrik och odlingarna ligger på runt 260 meters höjd i sydöstläge. Vinifieringen är modern, med avstjälkning, temperaturreglerad urlakning, omdragning och överspolning till annan tank. Detta för att mjuka upp tanninerna och framhäva frukten. Vinet mognade under tolv månader i tvååriga franska ekfat. Man har lyckats hålla alkoholhalten till 12%, bra gjort under varma 2003. På plats betalade våra vänner €8.50.

Doften är rund, mogen och fint fruktig med mörka bär, undervegetation, mineral, garrigue och vanilj. Smaken är angenämt harmonisk, frisk, kärnig, rund och vaniljtonad i avslutningen. Ett utmärkt matvin!

Det har blivit en hel del viner från Languedoc-Roussillon under de senaste åren, och det ser ut att bli fler i framtiden. Med utmärkt timing släpper Britt och Per Karlsson - i samarbete med Anders Levander och Bengt Rydén - "Languedoc – möten med viner och vinodlare i franska södern". Vi köper så klart när boken kommer i oktober. Den kan bli en användbar vägvisare i detta gigantiska område, som hittills saknar en mer heltäckande genomgång på svenska.

2003 Comtes de Rocquefeuil Montpeyroux, Côteaux de Languedoc (Cave de Vignerons de Montpeyroux, Languedoc)

Inga kommentarer: