tisdag, september 04, 2007

2004 Le Serre Nuove dell'Ornellaia


S begär in ett ungt italienskt vin. Kul att kunna tillgodose önskningen med just 2004 Le Serre Nuove. Länken till Tenuta dell'Ornellaia ger en uttömmande presentation av framställningen. Druvblandningen är otvetydligt bordeauxlik: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot och petit verdot.

Vinet är vackert, klart och mörkt i glaset, med fina tårar. Doften ger först tobak och kaffe. Den tydliga cabernetkaraktären med svarta vinbär ställer frågor om ursprung, är det kanske en ung lurifax från bordeaux? Doften går vidare med undervegetation, mossa, järn och blod, mint, krydda och avslöjande sura italienska körsbär. Smaken ger först klart knuten cabernet, men är mycket harmonisk, kraftfull och uttalat merlotkryddig.

Här finns också en internationellt formgiven, elegant fatbehandling med aromer av after eight-choklad i munnen. Italienska syror leder fram till en lång, god, rätt slank eftersmak. Slutligen får smaken mer av generös merlot efter någon timme. Vinet är förstås inte alls moget, även om det stilfulla vinmakandet gör det drickbart och njutbart nu. Vi gissar att 2012 kan bli ett bra år att njuta vinet i sin fulla skönhet.

Är vinet FÖR internationellt? Receptet kanske kan beräknas till 1/3 modern bordeaux, 1/3 välskräddat italien och 1/3 gräddan av nya världen. Hur som helst - rasande skickligt gjort och riktigt gott att dricka redan nu, så lägg undan av denna fina årgång...

2004 Le Serre Nuove (Tenuta dell'Ornellaia, Bolgheri, Toscana)

5 kommentarer:

anders wennerstrand sa...

Ja men se det var raskt marscherat :)

Roligt, roligt att läsa. Tack återigen för att ni gör så mycket jobb åt oss andra. Le Serre Nuove låter precis lika snyggt som tidigare. Det kan bli riktigt svårt att ställa väckarklockan på 2012.

Till lammet på Bon Lloc, saligt i åminnelse, var 2001 gudomlig.

finare & vinare sa...

Ja det är bäst att raska på, för det är nu man ska bestämma sig om man vill ha fler. 2004 kommer inte heller vara dumt till lilla lammet redan i år. Men lufta minst ett par timmar först...

Swedish sa...

Dom här 14,5% känns inte för inträngande?

finare & vinare sa...

Vi brukar ju slå bakut när alkoholen slår igenom. Nej, inte ett spår störande. Tänkte inte ens på det. Men lite nyavärldenvibbar fanns det - och där ingår ju ofta hög alkohol. Såna här vinmakarproffs skulle väl aldrig låta alkoholen ta över, men man använder den kanske lite slugt till sin fördel ?

Ruso sa...

Tack för att Ni gjorde mig uppmärksam på att den kommit. Den har jag missat totalt. Det lönar sig verkligen att läsa er blogg, mer än på ett sätt. ;-)Livets Goda hade inte med den i tidningen, t.ex.
Jag ville aldrig köpa 2002:an som fanns för ett år sedan. Den varma 2003:an kände jag inte heller för. Det här låter dock lovande.
Man ska dock inte döma alla Toscana 2002 över en kam. Min favoritbutik i Lucca övertalade mig att ta en Piastraia 2002 från Michele Satta och det var ett fantastiskt vin, 32€. Jag såg senare att den hade 3 glas i gambero rosso.