tisdag, augusti 21, 2007

2003 Château La Croix Canon


Château La Croix Canon är ett av de mest välrenommerade från den uppåtgående appellationen Canon-Fronsac. Enligt Clive Coates i "The Wines and Domaines of France" köptes egendomen 1995 av Ets. J-P Moueix, men numera innehas den, enligt flaskan och importören, av Domaines Jean Halley. Planteringarna om fjorton hektar ovanför floden Dordogne består av 75% merlot, 25% cabernet franc och 5% cabernet sauvignon. 70% av vinet lagrades på fat, resten i betong.

Doften påminner mer om södra rhône än om bordeaux, med lantliga lagårdstoner, örter, kaffe och lite alkoholmjukt bussiga/busiga hallon, körsbär och vanilj. Smaken känns sötsaftig och snudd på eldig från den varma årgången, men ändå utan att ha mer än 13,5% enligt etiketten. Tanninerna är mjuka och inte så framträdande. Det är verkligen inte särskilt merlottypiskt, vid blindprovning skulle vi nog dragit till med en grenache/syrah-blandning från Côtes-du-Rhône.

Gott och trevligt är det hur som helst, säkert bra till ost och diverse mat, men kanske inte riktigt vår grej i den här årgången. Nästa årgång 2004 är med största sannolikhet mer elegant och balanserad (se våra intryck av 2004 La Tour du Pin Figeac Moueix som har  samma druvsammansättning). Priset är inte att klaga på. Importeras till Sverige av Vinsummum, som också tar hit en del barolo som kan vara värda att kolla upp.

2003 Château La Croix Canon, Canon-Fronsac (Jean Halley, Fronsac, Bordeaux)

Inga kommentarer: