måndag, augusti 20, 2007

NV Jacques Selosse Initiale


Jacques Selosse är vår absoluta favoritproducent när det gäller champagne (även om S också har en faiblesse för rödäpplig pinot). Mannens småskaliga perfektionism slår nämligen all storhusdrift i distriktet. Vi plockar gärna fram de här originella vinerna när det vankas födelsedag och njutning bör garanteras till varje pris. Sa vi att vinet är biodynamiskt?

"Initiale: Något som är i början av något. 33 000 buteljer varje år. Ett vin, tre grand crus: Avize, Cremant och Oger. En druvsort, chardonnay. Tre på varandra följande årgångar. En etisk hålling: respekt till det levande, för att uppnå det mineraliska uttrycket. En stil: glädjestrålande och jovialisk. Buteljen degorgerades den 5 oktober 2006. Sex månaders återhämtning är nödvändig för att vinet ska hinna återfå sin fyllighet. "

Se där en både väldigt fransk och upplysande baksidestext i svensk översättning. Nu bör ju vinet ha hunnit återhämta sig tillräckligt, så vi korkar upp. Redan på utseendet kan man avgöra att det här är något alldeles extra: moussen är otroligt tät och gräddig, färgen någonstans mellan gul mässing och ljus koppar, och mängder av ovanligt mikroskopiska bubblor är på väg uppåt mot ytan i full fart. Var kommer alla dessa nya bubblor ifrån?

Vi får en gyllene doft, spännande och rik som bara Selosse: jästrestig som cider, gräddig, nötig med inslag av valnötsskal, sherry, citronolja med inslag av bergamott, moget gult äpple och burgundisk fatmognad. Smaken är nötig och rik, med mjuka fina syror som harmoniskt balanserar den härligt fylliga, fruktiga känslan i munnen. Moussen har en mjuk, lyxig kvalitet. L hjälper oss med den delikata uppgiften att tömma buteljen lite senare under kvällens surprise-firande, medan H med bulle i ugnen får stå över.

NV Brut Initiale Grand Cru Blanc de Blancs (Jacques Selosse, Avize, Champagne)

Inga kommentarer: