fredag, augusti 17, 2007

2005 Schloss Vollrads Riesling Erstes GewächsEftersom Frankofilen äntligen börjat med bilder (och vilka fina bourgognebilder!) firar vi och laddar upp en extra bild. Det motiveras också av det perfekta riesling-ögonblicket: sen eftermiddag, varm sol på balkongen och sonen som koncentrerat ritar av regnbågens färger som bryts genom glaset.

Den här nysläppta topprieslingen från Schloss Vollrads skördades under det benådade året 2005, från deras högst klassade vingårdar. Vinet ser ungt och vackert ut i glaset, med massor av tydliga små kolsyrebubblor. Doften är mycket elegant och sirlig, med jasmin, vit persika, aprikos, ananas, fruktsoda och riktigt stilfulla mineraler. Smaken är strålande snygg rheingau, med sprits, sötma, syra och frukt i suverän balans. Syrorna fräser fint med en del inslag av ananas och grape, men mjukare än hos Breuers nollfemmor. Vi hittar noll gröna toner, det är 100% mogen druvsaft, ändå stramt och avvägt med stor finess.

Oj så gott och lätt att njuta redan idag, det är rena ungdomselixiret. Kommer att utvecklas storslaget, men det blir svårt att hålla fingrarna i styr....

ps. glasproppen är en ypperlig uppfinning, försluter så lätt, håller tätt även när flaskan ligger ned - och bäst av allt, ingen risk för korkad mogen riesling!

2005 Riesling Rheingau Erstes Gewächs (Weingutsvervaltung Schloss Vollrads, Oestrich-Winkel, Rheingau)

3 kommentarer:

Ulf sa...

Tack för trevlig blog! Roligt att det finns mycket att läsa om riesling! Jag såg att du provat Markus Molitors torra, men har du provat auslesen från 2005?

finare & vinare sa...

Kul att höra av dig! Jo, vi provade baskvaliteten 2004 Riesling Trocken på Vinordic 2006, det var inget att skriva hem om. Men 2005an som nu finns att beställa kan mycket väl vara riktigt bra.
Vi dricker rätt sällan söt auslese, men kan inte undgå att bli nyfikna på dem i den här superårgången. Har någon smakat på dem?

Ulf sa...

Till helgen kanske.Tänkte prova mot Dönnhoffs auslese, fast den är nog inte lika söt.